Notícies

"Els índex de desenvolupament del Tibet són similars als dels països més pobres de l'Àfrica"

04 març 2009 | Notícies

Josep Lluís Alay, responsable de l?expedició científica al Tibet, ha mantingut un interessant xat organitzat per Vilaweb

El portal Vilaweb ha organitzat un Xat amb Josep Lluís Alay, durant el qual aquest expert ha parlat de l'actual situació cultural, política i social del Tibet en resposta a les nombroses preguntes que ha rebut (podeu llegir el debat sencer).  Alay dirigeix l'Observatori del Tibet i de l'Àsia Central de la Universitat de Barcelona, i és el responsable de l'expedició científica que presenta Recerca en Acció

"Al Tibet impera un pessimisme total"

Al llarg del debat, Alay ha explicar diversos aspectes sobre la vida i la cultura tibetana, sense defugir els aspectes socials i politics. Segons aquest expert, "la situació a Lhasa  és molt dura actualment". Des d'un punt de vista anímic, Alay assegura que dins la població tibetana impera "un pesimisme total davant la manca d'interès que el seu conflicte genera a bona part del món."

Gairebé la meitat de la població és analfabeta

Josep Lluís Alay ha denunciat la difícil situació en que viuen els tibetans: "Després de 50 anys d'administració xinesa al Tibet, gairebé la meitat de la població tibetana de la regió autònoma del Tibet, és analfabeta. Molts tibetans es pregunten com és possible que, després de 50 anys, la societat tibetana tingui uns índex de desenvolupament similars als dels països més pobres de l'Àfrica."   El sistema educatiu que el govern xinés ha imposat fa que "a la pràctica, la llengua tibetana desapareix de les escoles quan els estudiants només tenen 10 anys d'edat." Tot plegat genera una situació molt difícil per als habitants d'aquest país.

De Zhang zhung al Kailash

Però Alay ha parlat també d'altres coses, com ara els vestigis del regne de Zhang Zhung que hi estàn trobant i que al llarg dels propers dies presentarà a Recerca en Acció. O de la volta al mont Kailash, que ell ha fet dues vegades i que recomana a tothom que pugui accedir al Tibet.

Al final del debat, Josep Lluís Alay ha recordat que "una part destacada d'allò que passi al Tibet depèn de l'atenció que nosaltres hi prestem des de països com el nostre. Per tant, tots plegats hi tenim una certa responsabilitat"

 

Feu servir el sistema RSS per fer-ne el seguiment acurat d'aquesta expedició.