Notícies

El temps és boig?

05 maig 2008 | Notícies

i 74 preguntes més sobre el canvi climàtic.

Josep Enric Llebot signa aquest llibre de Rubes Editorial (2005). I ens diu: “Mai havíem passat tanta calor! Cada vegada hi ha més tempestes de llevant. Plou molt menys que abans. Ara, ja no hi ha estacions. Frases com aquestes són habituals…”
L’autor, catedràtic de Física de la Matèria Condensada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ens explica que el mateix títol del llibre li va suggerir una conversa mantinguda amb un pagès. La feina d'aquell senyor depenia del temps i del clima i, per tant, tenia la percepció de que “El temps és boig?”.
 
Aquest llibre és un recull de 74 preguntes i la del títol respostes en forma d’assaig. Està organitzat amb 5 grans blocs segons les preguntes següents:
 
–    Què preguntaríem sobre el passat?
–    Què preguntaríem sobre el que està passant a l’atmosfera i al mar?
–    Què preguntaríem sobre el que està passant a la biosfera?
–    Què preguntaríem sobre el que ens pot passar?
–    Què preguntaríem sobre el que podem fer?
 
El llenguatge és amè i entenedor i dóna una visió actual del coneixement sobre l’escalfament de l’atmosfera i el canvi del clima. Va obtenir el Premi Literatura Científica 2005, convocat i dotat per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i Rubes Editorial.
 
Us recomanem aquest llibre! A més, dóna informació relacionada amb les zones polars. Diu així: “Els canvis més pronunciats, però, s’han produït a les regions polars, especialment a l’hemisferi nord. L’anàlisi de dades indiquen que el gel de l’Àrtic s’ha anat fent més prim des de mitjans dels anys 70. Les dades dels satèl·lits també indiquen que la concentració de gel sobre l’Àrtic a l’estiu ha disminuït de l’ordre d’un 10%.”
 
Recerca en acció ha estat a l’Antàrtida i podeu veure els resultats d’aquella expedició al projecte: “Canvi climàtic a l’Antàrtida?”.
 
I al mateix temps, pots seguir una nova campanya en directe a l'Àrtic que ens reporta el científic i microbiòleg Carles Pedrós-Alió al projecte: “Expedició a l’Àrtic. La vida microbiana al congelador de la Terra.”
 
No us la perdeu! Seguirem a l’Àrtic fins el 5 de juny!