El programa s'anomena RIBEFOOD i té versions en català, castellà i anglès. En entrar-hi es mostren vuit grups d'aliments. Dins de cadascun, l'usuari ha d'expressar quina quantitat setmanal consumeix de diversos aliments – tipus. També es recopila informació sobre l'edat, el pes i el sexe del usuari.
Un cop haurem manifestat quina és la nostra dieta, el programa respon tot oferint dues menes de dades. En primer lloc, ens diu la quantitat de nutrients (calories, proteïnes, lípids, àcids grassos, colesterol, fibra….. ) que estem ingerint segons la nostra pauta alimentària. I ens alerta si detecta que incorporem quantitats inferiors a les recomanades.
En segon lloc, el programa RIBEFOOD ens informa de la quantitat de contaminants (dioxines, plom, mercuri, hexaclorobenzé….) que estem incorporant mitjançant el menjar. El programa ens adverteix si detecta que superem la ingesta màxima recomanable.
A partir d'aquestes informacions, podem retocar virtualment la dieta. Ribefood permet jugar a "Que passaria si…?" i comprovar com podem millorar la nostra salut.
El programa RIBEFOOD ha estat elaborat per un equip dirigit per Josep Lluís Domingo, toxicòleg de la Universitat Rovira i Virgili, i Joan M. Llobet, toxicòleg de la Universitat de Barcelona.
En línies generals, RIBEFOOD permet comprovar que hi ha aliments "poc conflictius", com ara les verdures, la fruita o els llegums, ja que aporten molts nutrients i molt pocs contaminants. Altres aliments, però, són més complicats. Els peixos, per exemple, aporten molt d'Omega 3, però algunes espècies també són una de les principals fonts de dioxines, de mercuri, de PCBs i altres compostos que, a la llarga, poden causar problems de salut. La recomanació és moderar el consum d'alguns peixos (tonyina o peix espasa, per exemple) i augmentar-ne el dels organismes més "nets", com ara sèpies i calamars.
Pel que fa a la carn o als derivats làctics, la recomanació és evitar les menges més greixoses, ja que la majoria de contaminants son liposolubles.