Experimenta

El cant dels ocells

03 abril 2007 | Biologia, Experimenta, Infantil i Primària

Us oferim els cants de cinc espècies d’ocells que es troben a bona part del país.

La primavera és el moment ideal per sortir a la natura i gaudir del cant dels ocells. Per tal d’ajudar-vos a distingir-los, us oferim a continuació els arxius de so amb el cant de cinc espècies d’ocells molt comunes. Després només cal que feu una passejada i pareu ben bé l’orella. En distingiu algun d’aquests? Quin?

El reconeixement del cant us ajudarà a identificar els ocells. El cant també és un indicador que l’ocell ha tornat de l’Àfrica (en el cas de les espècies migradores)  i es disposa a reproduir-se. El coneixement dels cants ajuda a realitzar nombroses i profitoses observacions. A més, no cal anar molt lluny per escoltar ocells, sovint n’hi ha prou amb anar a un parc o a un jardí. I n’hi ha molts: a Catalunya hi crien més de 200 espècies!

El cant del cucut és molt distintiu i fàcil de recordar. Qui més qui menys el sap imitar o l’ha escoltat algun cop, encara que sigui en un rellotge de paret! Fixeu-vos que es tracta d’un cant força greu. Això facilita la propagació del so per l’espai i fa que el puguem sentir de ben lluny. Intenteu sentir la veu del gafarró o la bosqueta des d’una certa distància: res a fer. Els sons aguts d’aquestes dues espècies no arriben pas gaire lluny. Vegeu més informació sobre el cucut

El cant del gafarró és fàcil d’escoltar perquè és un dels ocells més comuns de Catalunya: s’estima que hi poden arribar a criar fins a un milió de parelles. El seu cant trinat i agut és difícil de confondre amb el de cap altre ocell de la terra baixa. El gafarró cria força més aviat que les altres quatre espècies (és l’única que passa tot l’any a casa nostra) i és per això que també comença a cantar molt més aviat. Març és un més ideal per escoltar-lo. Vegeu més informació sobre el gafarró

El cant de la puput és mot simple i fàcil d’imitar: el nom de l’espècie és, de fet, una onomatopeia força acurada del seu cant. No se sol escoltar fins a l’abril. Això, però, pot estar canviant: tot i que a Catalunya la puput solia ser una espècie essencialment estival, cada cop hi ha més ocells que es queden a passar l’hivern. Vegeu més informació sobre la puput

El cant del rossinyol és preciós i potent, molt diferent al de les altres quatre espècies que us proposem escoltar. És l’únic ocell diürn de Catalunya que canta de nit regularment. De fet, a  diversos països l’anomenen “Cantor de nit”. Vegeu més informació sobre el rossinyol.

El cant de la bosqueta vulgar és difícil d’expressar amb paraules. Es tracta d’una mena de xerrameca metàl·lica que sembla que mantingui sostinguda en l’aire. No intenteu, però, sentir aquesta curiosa veu fins ben bé el mes de maig o finals d’abril. Com el cucut i el rossinyol, es tracta d’una espècie migradora que passa l’hivern a l’Àfrica i que no retorna a Europa fins ben entrada la primavera (a partir de finals de març o ja entrat el mes d’abril en el cas del cucut i el rossinyol). Com suggereix el seu nom científic (Hippolais polyglotta) el seu cant pot incorporar imitacions d’altres espècies. Vegeu més informació sobre la bosqueta vulgar.

Un cop heu escoltat aquests cinc cants, podeu posar a prova la vostra oïda: us hem preparat un paisatge sonor on surten barrejats els cants d’aquestes 5 espècies. Sabeu en quin ordre surten? Envieu-nos la vostra resposta!

Aquest experiment ha estat preparat per l’Institut Català d’Ornitologia mitjançant en Gabriel Gargallo.

Els arxius de so i l’enregistrament dels cants han estat elaborats per ALOSA, Sons de la Natura

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *