Diari de recerca

6: Baixem al niu d'un trencalòs

12 març 2007 | Diari de recerca

Necessitem 6 hores per arribar-hi i recollir-ne les mostres.

Divendres passat vam fer una inspecció a un dels nius on la reproducció ha fracassat, concretament el 62. Ens ajuden els membres de la UEME (Unitat d’Especialistes de Muntanya i Escalada) del cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.
La UEME és una unitat especialitzada dels Agents Rurals que col·labora estretament en l’estudi i conservació del trencalòs donat que totes les tasques verticals (baixades als nius per instal·lació de càmeres, recollida de mostres…) les realitzen sempre ells.
Més de la meitat de les parelles de trencalòs que inicien la reproducció cada any acostumen a fracassar per diversos motius. Una de les actuacions que duem a terme sistemàticament és baixar als nius on s’ha produït un fracàs per tal de recollir totes les restes que trobem i fer anàlisis que ens permetin esbrinar els motius que han provocat el fracàs reproductor.
Per què fracassa la reproducció?
Les analítiques que fem ens permeten aprofundir en la problemàtica de l’espècie i en els factors que ocasionen fracassos reproductors. Entre aquests, la infertilitat de l’ou, la ingesta de preses contaminades i les interrupcions durant la incubació que afecten el desenvolupament de l’embrió són alguns dels casos que ens hem trobat. Els més freqüents semblen ser els que tenen lloc durant el procés d’incubació i o eclosió com a conseqüència de la infertilitat dels ous i el delicat període que suposa els primers dies de vida del pollet immediatament després de la desclosa.
6 hores de descens

La de divendres passat és la tercera intervenció en el que portem d’any.  Aquest cop han vingut tres membres de la UEME (Àngel Monsó, Carles Barri i Miquel Flores) adscrits a les comarques de l’Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Alt Urgell, respectivament. L’operació s’ha dilatat per espai de 6 hores, donat que l’arribada a peu a la vertical del niu i el descens no han estat fàcils. Finalment, s’han pogut recollir restes de closques que, un cop analitzats, ens permetran esbrinar si la posta era d’un o dos ous, si apareixen nivells de contaminants per damunt del que seria tolerable, si l’ou era fèrtil o infèrtil …
Aquest any coneixem ja 5 casos de fracàs. Encara no en sabem les causes, tot i que al niu 62 sembla que es tractava d’un problema d’infertilitat de l’ou que no va arribar a descloure’s. Estem preparant un missatge amb el balanç provisional de la temporada reproductora 2007, que us oferirem ben aviat.
Fins al proper missatge,
Antoni Margalida

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *