Diari de recerca

25: Larsen i el canvi climàtic

18 gener 2007 | Diari de recerca

Ja fa uns quants dies que hem arribat a la zona on hi havia les antigues plataformes de gel Larsen A i B. Tothom ha estat totalment absorbit per la feina i no us hem pogut escriure fins ara. El que avui us volem explicar és perquè és tan interessant poder investigar en aquesta zona.

Els augments de temperatura més evidents del planeta s’han registrat a la Península Antàrtica, presumiblement, deguts al canvi climàtic. Des del gener del 1995, les plataformes de gel Larsen A i B a la costa Est de la Península Antàrtica han sofert una gran desintegració. L’any 2002 es va desprendre una placa de gel de més de 3.000 km2 deixant al descobert fons marins inaccessibles des de fa més de 400 anys. Milers de quilòmetres quadrats coberts de gel durant milers d’anys es van transformar en una mar d’icebergs a la deriva. Actualment, aquesta àrea al nord del Mar de Weddell està lliure de la cobertura permanent de gel i està subjecta als canvis estacionals típicament antàrtics a la superfície de la mar. És a dir, una alta producció primària i flux de matèria orgànica cap al sòl marí durant la primavera i l’estiu i inactivitat, gairebé total, d’aquests processos durant els mesos de foscor. Aquesta transformació està modificant un ecosistema quimiotròfic (on es sintetitzen substàncies orgàniques a partir d’una font d’energia de tipus químic) acabat de descobrir, aparentment exclusiu de zones sota plataformes de gel i proper a fonts submarines d’emissió de gasos. Aquest fràgil ecosistema, estructurat especialment per estores de microorganismes i mol·luscs, està canviant molt ràpid (dècades) degut també al canvi en el ritme de sedimentació i el tipus de material que es diposita sobre el llit marí.

Els icebergs generats per la desintegració de la plataforma de gel Larsen estan alliberant gran quantitat de material litogènic (provinent del procés de formació de les roques) que sepulta aquestes comunitats bentòniques desenvolupades durant milers d’anys d’estabilitat ambiental. Donada la seva relativa joventut, existeix un gran interès científic en explorar aquest nou ecosistema i els canvis que l’estan transformant.

Malgrat tot, fins ara molt poques expedicions han pogut explorar aquesta zona des del mar. Un dels motius principals és que hi ha molt pocs vaixells trencaglaços en el món amb les característiques adequades per a realitzar investigació marina en condicions ambientals tan adverses com les que es presenten al nord-est del Mar de Weddell (p. ex. alta densitat d’icebergs i presència de gel marí). Considerant que ha començat l’Any Polar Internacional s’han donat una sèrie de coincidències úniques per a estudiar aquest interessant ecosistema.

Us seguirem enviant nous missatges des d’aquest indret únic.

L’equip científic

Latitud:  -65º 4′ S
Longitud:  -61º 4′ W
Hora: 12:00 h
Velocitat del vent a coberta: 13 (m/seg)
Temperatura de l’aire:  -0.2 ºC

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *