La influència de la sequera
La boscarla dels joncs Acrocephalus schoenobaenus és una espècie molt lligada a l’aigua i durant la seva migració a través de Catalunya generalment utilitza canyissars inundats per alimentar-se durant les seves aturades. Amb la sequera d’aquest hivern, la major part dels canyissars dels Aiguamolls de l’Empordà estan secs i això pot explicar el perquè aquest any hem detectat aquesta espècie uns dies més tard que anys anteriors.
Un mal any a l’Àfrica.
Una altra possible explicació al retard d’algunes espècies pot ser que en vinguin menys. És ben conegut que la supervivència d’algunes espècies està estretament lligada a les pluges del Sahel (zona d’hivernada de molts ocells més al sud del Sàhara) i les dades disponibles ens indiquen que l’hivern 2011-2012 ha estat molt sec a la major part d’Àfrica, per tant, és d’esperar que aquest any vindran menys ocells que l’any anterior.
Els rossinyols i abellerols són al caure!
Entre aquesta setmana i la vinent esperem les arribades del rossinyol Luscinia megarhynchos i de la boscarla de canyar Acrocephalus scirpaceus, a més de l’acolorit abellerol Merops apiaster. Mentrestant, ja podem gaudir de les orenetes que es veuen arreu i del cant del cucut.
0 Comentaris