Quantifiquem la quantitat d’aigua que conté una sal. L’experiment entra dins de l’estudi de les fórmules de les sals i té com a objectiu determinar la fórmula del sulfat de coure (II) hidratat.
En aquest vídeo es mostra que les sals contenen molècules d’aigua. De fet, s’observa el canvi de color del sulfat de coure (II) quan perd les molècules d’aigua, de blau a blanc.
El procediment és senzill. L’objectiu és esbrinar quants mols d’aigua hi ha per cada mol de sulfat de coure. En primer lloc, reduïm el sulfat de coure hidratat fins a obtenir-ne una pols fina, i llavors el pesem (n’obtenim 7,25 grams). Després s’escalfa per tal d’evaporar-ne l’aigua. El tornem a pesar, amb el resultat de 4,77 grams. La diferència (2,48 grams) correspon a l’aigua que hem perdut. La conclusió és que per cada mol de sulfat de coure ens calen 5 mols d’aigua
Anna Vernis Domenech, la mestra responsable, ens explica que l’experiment “és adient a primer de batxillerat per què s’escalfa la sal fins a pes constant i es poden calcular les molècules d’aigua que hi conté. També es pot utilitzar a l’ESO quan s’estudien els canvis en la matèria, també es pot fer esment de la llei de Lavoisier, etc.”
Menció X(p)rimenta 2011 en la categoria de Batxillerat i Cicles Formatius. Institut Galileu Galilei (Barcelona).
Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or siemthong. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is magnificent blog. A great read. I’ll definitely be back.