Dues ampolles buides, comunicades pel tap al qual s’ha fet un petit orifici, serveixen per a simular un tornado.
En omplir una ampolla fins a 3/4 parts d’aigua, donar-li una rotació ràpida i posar-la en posició vertical perquè l’aigua caigui a l’ampolla buida, es genera una turbulència en l’aigua de manera que s’observa un remolí d’aigua molt vistós, similar a un tornado. Si la rotació es fes en el sentit contrari, el remolí giraria en l’altre sentit.
L’anomenada força de Coriolis no és la responsable d’aquest gir. Contràriament al que es pensa, la força de Coriolis es extremadament feble a les nostres latituds, i no és la responsable del gir en sentit de les agulles del rellotge de l’aigua en desguassar de la pica, o del gir de l’aigua en aquestes dues ampolles unides pel tap.
A la natura, l’aire que es mou de les altes a les baixes pressions sí que gira en sentit antihorari a l’hemisferi nord i horari al sud, ja que l’aire recorre grans distàncies i la fricció és molt petita. En el vídeo d’aquest experiment, però, l’aigua es mou poca estona, i el fregament d’aquest fluid amb les parets de l’ampolla és molt superior a la força de Coriolis.
Menció X(p)rimenta 2011 en la categoria Primària. Escola Vedruna (Palamós).
Es molt bonic aquest experiment.