Diari de recerca

Menorca, un mosaic de biodiversitat

15 juny 2011 | Diari de recerca

Reserva de la Biosfera des de l’any 1993, l’illa aplega una gran diversitat d’ambients en els seus 700 quilòmetres quadrats.

En una illa tan petita com Menorca hi ha 12.000 km de murs de pedra seca que fragmenten el territori i afavoreixen la presència simultània de camps llaurats, conreus, boscos, matollar i pastures, tal i com mostra el programa corresponent del programa televisiu Quequicom.

Tot plegat configura un mosaic de biodiversitat on s’apleguen molts organismes. Aquests recursos us ajudaran a conèixer-los millor: 

Pedreres de Marés de s’Hostal   Situat a 1 km de Ciutadella, s’Hostal és un recinte de pedreres de Marés que inclou antigues pedreres d’extracció manual, un laberint, jardins i informació per a interpretar tot plegat.  

Parc Natural s’Albufera des Grau Aquesta és la zona humida més important de Menorca i el nucli bàsic de la Reserva de la Biosfera. Inclou una llacuna de 2 quilòmetres de llarg, paisatges marítims i extensions agràries. Compta amb un centre de recepció de visitants. 

Menorca, reserva de la biosfera   Una web per a fer una primera aproximació a l’illa.

Societat Ornitològica de Menorca  Entitat creada l’any 2000, la web de la SOM té un apartat (Ocells de Menorca) on descriu  les espècies que es poden observar a l’illa, i que inclou l’opció d’escoltar el seu cant.

GOB Menorca Veterana entitat creada el 1977, la secció menorquina del Grup d’Ornitologia Balear organitza nombroses activitats i disposa d’un servei de voluntariat per a col·laborar-hi.

Centre de la Natura de Menorca  Ubicat a Ferreries i gestionat pel GOB, aquest centre d’educació ambiental presenta una exposició permanent sobre la natura menorquina, activitats diverses de divulgació i una agrobotiga.

Cami de cavalls 179 quilòmetres de corriols que permeten donar la volta a l’illa sencera tot gaudint a peu del paisatge. També val la pena consultar aquest bloc.  

Els bancs de corall negre de Menorca Vídeo de la troballa efectuada l’any passat d’aquesta espècie arrelada a zones poc profundes de l’estret que separa Menorca i Mallorca.   

La Reserva Marina del Nord de Menorca ocupa unes 5.000 hectàrees, de Fornells a Cap Gros, i aplega una magnífica representació dels ecosistemes marins de roca i dels alguers de posidònia.

La insularitat i el poblament animal Article  del zoòleg Enric Gadea que explica la influència del isolament en la configuració zoològica.   

Myotragus: d'”ovella” a “cabra” a causa del clima i la insularitat. Article (pdf) dels científics Alcover i Ramis que explica la influencia climática en l’evolució de l’espècie Myotragus balearicus

Observatori Socioambiental de Menorca,  un projecte de l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) al servei de la Reserva de Biosfera de Menorca.

Projecte Life Basses   Projecte inclós dins del program LIFE natura, adreçat a la conservació a llarg termini dels hàbitats prioritaris basses temporals mediterrànies presents a l’illa de Menorca.

Blog Menorca Ambiental, un projecte personal ple d’informació interessant.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *