Ens movem cap a les aigües de Mallorca i Menorca. També ens interessa molt aquesta zona. Tot i no ser tan productiva com el Cap de Creus, també té una alta biodiversitat. Per això hi anem. Per què, tot i ser menys productiva, no és també menys rica, parlant en termes de biodiversitat?
Volem entendre per què en dos llocs on la productivitat és molt diferent, en canvi, no hi ha grans diferències en termes de biodiversitat. Quins són els processos que expliquen aquest fet? A part del repte científic, intentar respondre aquesta incògnita també ens permetrà obtenir informació valuosa per poder plantejar la seva conservació.
Fins ara no havíem fet mai campanyes oceanogràfiques tan multidisciplinàries com les del Cap de Creus. Ara li toca a Menorca. Hi anem amb la il·lusió d’aquell que comença de nou i amb el convenciment que trobarem coses noves, o almenys desconegudes per a nosaltres.
Estem realment neguitosos per veure què trobarem aquest cop i com ens ho farem.
Però al mateix temps estem molt il·lusionats. Hi haurà tantes diferències com criem entre els dos ecosistemes? O hi trobarem coses similars?
Comencem forts. Ens acompanya el nostre submarí JAGO, i tenim tots els seus equipaments de mostratge a punt. També instal·larem un ancoratge al fons, que deixarem durant un any. Les dades obtingudes a partir d’aquest ancoratge ens permetran estudiar, per exemple, com funciona l’aportació de sediments i de matèria orgànica al fons, o el règim de corrents.
Només tenim dos anys per arribar a un nivell de coneixement similar al que tenim del Cap de Creus.
Un repte que sortosament podrem assolir gràcies a l’ajut dels nostres companys del Instituto Español de Oceanografía de Palma de Mallorca. Ells ja fa anys que estan treballant en la zona menys profunda del canal de Mallorca -Menorca. Nosaltres intentarem complementar els seus estudis en les zones entre 150 i 400 metres de fondària.
Sabrem aprofitar la nostra experiència i adaptar la manera de treballar a aquest nou indret? En pocs mesos ho sabrem.
Us haig de deixar, ens espera molta feina. Demà us envio més novetats…
Enhorabuena a quien haya tenido la idea de incluir a las otras Illes Balears. A partir de ahora podremos disponer de más información y tener más colaboración con nuestros hermanos de las otras islas. Asi sabremos a donde ir de cruising cuando viajemos a cualquiera de ellas.Aunque no se si ahora deberé de cambiarle el nombre a la web y llamarse Cruising Baleares? Saludos a todos los baleares