L’Institut Català d’Ornitologia et proposa visitar l’estació d’anellament científic de la Reserva Natural de Sebes i conèixer alguns dels enigmes que amaga la gran aventura de la migració transahariana dels ocells.
La Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix, amb una superfície de 204 ha, és un espai fluvial que conserva una bona mostra de vegetació aigualosa i de ribera. Comprèn, d’una banda, l’espai natural de Sebes, situat al marge esquerre del riu Ebre, aigües amunt de l’embassament de Flix, on s’ha format un dels canyissars més extensos de Catalunya i on es conserva un bosc de ribera gairebé intacte i que creix amb el seu màxim esplendor a les illes fluvials.
Aquesta zona és un punt d’avituallament molt important en el decurs del llarg viatge que cada any, durant els mesos d’agost i setembre, realitzen els ocells cap a Àfrica, on hi passaran tot l’hivern. És per aquest motiu que la reserva és un molt bon lloc per situar una estació d’anellament.
Les estacions d’anellament són les localitats on s’hi estudia la biologia dels ocells mitjançant l’anellament científic. Aquestes estacions es troben repartides per tot el territori de Catalunya i són representatives d’una part molt important de la diversitat d’hàbitats avifaunístics que trobem al nostre país.
La migració de les aus cap a l’Àfrica, és un viatge molt llarg i ple de perills que els ocells hauran de superar com si d’una aventura es tractés. Hauran de saber on parar a descansar i buscar menjar, volar durant la nit per evitar la calor, saber orientar-se en la foscor, travessar grans mars i deserts i, finalment, trobar el lloc per poder passar l’hivern.
Des de l’Institut Català d’Ornitologia s’estudia la migració de les aus. El mètode d’estudi es basa en la captura d’aquestes per posa’ls-hi una anella esperant que el mateix individu sigui recapturat al llarg del seu viatge i així poder conèixer la seva ruta migratòria. El fet de poder tenir els ocells en mà també ens permet poder prendre una sèrie de mesures que ens donen una informació que ens seria impossible de conèixer només veient l’ocell volant o aturat en una branca.
Conjuntament amb el Grup Natura Freixe, l’Institut Català d’Ornitologia du a terme la campanya d’anellament científic a la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes des de l’any 1992. Ambdues entitats organitzen visites a l’estació d’anellament científic de la Reserva Natural per a que els amants de les aus puguin conèixer alguns dels enigmes que amaga la gran aventura de la migració transahariana.
De la mà de l’anellador, el visitant podrà veure els ocells de molt a prop, observar com se’ls posa una anella identificadora, quines mesures se’ls pren, com és el material que s’utilitza, quin és el mètode de captura i, finalment, conèixer la importància d’aquestes dades per a la gestió de les espècies i del mateix entorn de l’Espai Natural de Sebes.
Punt de trobada: Centre de visitants de l’Espai Natural de Sebes (Mas del Director). Telèfon de contacte: 977 26 51 12
Horari d’inici de l’activitat: (del 24 d’agost al 2 d’octubre) CAL TRUCAR PER CONFIRMAR ASSISTÈNCIA.
- De dilluns a divendres de 9:00 a 11:00
- Els caps de setmana a hores convingudes
Dificultat: apte per a tots els públics.
Guiatge a càrrec de: Grup Natura Freixe, ONG que coordina la gestió de la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix
Per a més informació del Projecte Migració i de l’anellament científic:
www.ornitologia.org/anellament/estacions.htm
www.ornitologia.org/monitoratge/migracio.htm
Anna Dalmau
0 Comentaris