Diari de recerca | Totes les àrees | Turisme científic

Pavia, ciutat de ciència i art

26 juliol 2010 | Diari de recerca, Totes les àrees, Turisme científic

Pavia és plena d’antics palaus o convents que allotgen diferents centres universitaris. Fer-hi un tomb és passejar per la història de la ciència dels darrers segles.
 
Pavia, l’antiga Ticinum, és una ciutat de la Lombardia de poc més de 71.000 habitants, una mida molt adient per visitar-la a peu, si més no, tota la part histórica. És troba situada a 38 km de Milà i això potser fa que passi desapercebuda i que sovint no estigui inclosa en molts itineraris turístics. Tanmateix, Pavia és una ciutat que mereix una visita detallada per molts aspectes; un d’ells el científic, però no l’únic.
Una universitat espectacular
A partir del segle ix, la història de Pavia va lligada a la de la seva Universitat, la més antiga de la Lombardia i una de les més antigues d’Europa. El seu Ateneo es remunta al 825, quan l’emperador Lotari hi funda una escola de retòrica. En el segle xi esdevé una escola de jurídica i el 1361 l’emperador Carles iv hi estableix un Estudi General.
El campus de la Universitat és la mateixa ciutat històrica (en les darreres dècades, però, s’han construït algunes facultats i centres de recerca als afores). Passejar per aquells antics palaus o convents que allotgen diferents centres universitaris és passejar per la història de la ciència dels darrers segles. El Museu de la Història de la Universitat, que es troba a la seu central, a la Strada Nuova (l’antic cardum maximum de la ciutat romana), on hi va haver la Facultat de Medicina, no és un museu modern i de grans dimensions, pero mereix una visita. Caldrà comprovar primer els horaris, perquè és restringit. En aquest Museu, i en altres punts de la ciutat, es nota la presència que hi han tingut, en alguns casos molt destacada, científics com ara Spallanzani, Scarpa, Volta, Golgi i fins i tot Einstein, que hi va viure el 1895 i l’estiu de 1896. A Pavia, a tan sols 16 anys, Einstein va escriure el seu primer article científic.
Collegi, museus i jardins botànics
La Universitat de Pavia i la de Pisa són les dues universitats italianes amb una estructura que recorda les de Cambridge i Oxford, amb els seus collegi. A Pavia destaquen, entre els històrics, el Collegio Ghislieri, el Borromeo i el Cairoli.
En el palau Botta, que ha acollit fins fa pocs anys diversos departments de biologia, hi ha l’aula on ensenyava Spallanzani. Va estar en funcionament fins fa uns anys, quan les actuals mesures de seguretat imposades per la Unió Europea van inahibilitar-la per a impartir-hi classes.
A la part històrica, a la plaça de l’Aula del Quattrocento, es troba l’antiga seu de l’Hospital de San Matteo (avui dia aquest hospital esdevingut Policlinico San Matteo ocupa una seu moderna). Un record de la presència de l’hospital en aquell edific és la placa que recorda que, a finals del segle xix, Carlo Forlanini va inventar el pneumotòrax artificial.
Una visita virtual, si més no
A més del Museu d’Història de la Universitat, la Universitat de Pavia compta amb altres museus o col·leccions relacionades amb la ciència que s’hi imparteix i un jardí botànic en un extrem de la part antiga. Vegeu el web Sistema Museale di Ateneo (en italià i anglès). Des del web podeu fer una visita virtual de les col·leccions si no podeu anar-hi personalment.
També és recomanable que visiteu Storia dell’Ateneo (Università degli Studi di Pavia).
Mercè Piqueras

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *