Diari de recerca | Totes les àrees | Turisme científic

El Parc Natural de Cap de Creus

05 juliol 2010 | Diari de recerca, Totes les àrees, Turisme científic

Al Cap de Creus es respira una barreja de tranquil·litat mesclada amb fortalesa que fa reviure els sentits a qui el visita.
 
El Cap de Creus, a les contrades gironines, és la cua dels Pirineus, la punta de més oriental de la Península Ibèrica. Per això presenta aquesta fisonomia esquerpa, que es rendeix feréstegament al mar. El Parc Natural de Cap de Creus és un indret abrupte i rocós, on el visitant pot gaudir d’una natura d’aire salvatge, que durant molt de temps la mà humana ha mirat d’adobar (encara s’hi veuen les formes de les terrasses on hom hi conreava vinya, per exemple).
El parc, que és l’únic Parc Natural del territori espanyol que té una part marina i una terrestre, ofereix una vista inigualable sobre la mar catalana, i permet gaudir d’una flora i faunes típicament nostres. Els afloraments geològics, modelats per l’acció del vent i del mar són un tret característic, i permeten la imaginació del visitant vagar per paisatges fantàstics plens de formes imaginàries. La flora és sobretot arbustiva, de màquies i brolles, típica d’indrets mediterranis exposats als forts vents, tot i que de tant en tant hi trobem arbres, d’entre els quals destaca l’alzina surera.
D’entre les espècies vegetals protegides hi trobem el seseli farreny (que, de tot el món, només es troba a Cap de Creus), l’ensopeguera, l’armèria del Rosselló i d’altres plantes d’interès com el coixí de monja i la lleterassa arbòria. Pel que fa a la fauna, el visitant naturalista podrà trobar espècies protegides d’insectes i un cargol endèmic, com també la reineta, la tortuga mediterrània, i una gran varietat d’ocells com les bàldrigues, els xatracs, l’àguila cuabarrada, i el corb marí emplomallat.
El visitant pot alhora gaudir dels pobles, castells i ermites que queden al voltant o dins el parc, com per exemple el castell de Quermançó, l’ermita de Sant Onofre, el magnífic monestir medieval romànic de Sant Pere de Rodes, amb un claustre del segle XII, que s’imposa al bell mig de la muntanya i que actualment és la seu de les oficines del Parc. Un altre indret imponent és la punta del Cap de Creus, on hi trobem el Far, un lloc inspirador per als amants del cinema, doncs s’hi va rodar la pel.lícula The Light at the Edge of the World (1971). En l’àmbit marí, la natura protegida ofereix una paisatge espectacular a Cap Norfeu, i dins les espècies marines que s’hi poden veure hi ha praderies de Posidònia, i peixos com el nero, l’oblada, l’escòrpora i el sard. Cal remarcar també que dins el parc s’hi poden trobar restes prehistòriques, en particular un gran nombre de dòlmens, com el sepulcre de corredor i cambra de la Creu den Cobertella. Tant en un dia de forta tramontana, en un dia plujós com en un dia radiant, la natura del parc ofereix un indret on es respira una barreja de tranquil.litat mesclada amb fortalesa, que fa reviure els sentits a qui el visita.
Begoña Vendrell

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *