Biologia | Diari de recerca

10. El peix, un tresor a l’abast

11 maig 2010 | Biologia, Diari de recerca

En general, la mainada menja poc peix. Una llàstima si tenim present les virtuts que ens aporta i la gran varietat d’espècies que ens ofereix el Mediterrani.

Els resultats obtinguts en l’estudi sobre Els hàbits alimentaris dels escolars catalans reflecteixen el poc consum de peix dels nostres infants i joves. Un 23% dels enquestats manifesten no consumir cap ració de peix a la setmana. Un 30% en mengen entre una i dues a la setmana, un consum que hom pot considerar força baix. Per sort, un 47% en pren dues o més racions setmanals, dels quals només la meitat arriben a consumir-ne més de tres, que serien les veritablement recomanades pels experts.

Generalment, es consumeix més el peix blanc que peix blau.

Peix magre i peix gras

El peix es classifica en dos tipus: blanc i blau. El peix blanc o magre és el que té pocs greixos. En canvi, el peix blau o gras aporta un gran nombre de greixos de la família Omega-3. Aquesta mena de greix té un efecte beneficiós per a la prevenció i el tractament de malalties relacionades amb el cor.

Les virtuts del peix

A part de ser un aliment ric en greixos d’alta qualitat i beneficiosos per a la salut, el peix és ric en fòsfor, potassi, ferro hemo, iode… (i calci si es consumeix amb l’espina, com passa amb el peix petit en conserva). El peix gras proporciona, a més a més, vitamina A i D.

Tots aquests nutrients són molt necessaris per a un correcte creixement i desenvolupament del nostre cos. El fòsfor és el magatzem i transport de l’energia a través de l’ATP. El potassi ajuda a l’impuls nerviós. El ferro transporta l’oxigen per la sang. El iode és necessari per a les hormones tiroidals. La vitamina A és imprescindible per la nostra retina, la nostra pell i la nostra vista. I la vitamina D ajuda a fixar el calci en els ossos, per tant ens ajuda a créixer i evitar lesions.

Mil i un peixos…

Hi ha molts tipus de peix, amb formes diferents i sabors molt variats. Alguns tenen espines i altres en tenen ben poques, d’espines. No hem d’oblidar que vivim a la vora del Mediterrani, un mar on hi ha una biodiversitat molt alta. I és una llàstima no aprofitar-ho! De fet, el Mediterrani només ocupa el 0,82% de la superfície total d’oceans al món, però té entre el 4% i el 18% de totes les espècies conegudes (el percentatge varia segon el grup d’organismes). L’article Biodiversitat marina mediterrània explica perquè gaudim de tanta varietat.

… i moltes maneres de cuinar-lo

A més, el peix és un aliment que es pot preparar de moltes maneres: al vapor, al forn amb patates, fregit, arrebossat, esqueixat en una amanida, a trossets en una sopa, en conserva, com les sardines o la tonyina, en forma de croquetes o bunyols… No hi ha excusa per no menjar-ne! Només cal cercar quins tipus de peix t’agrada més i quina preparació prefereixes!

Pels amants de la cuina, aquí trobareu la recepta d’un suflé de peix. Bon profit i fins al proper missatge!

Fundació Alícia

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *