Els ocells migradors es concentren en determinades zones. Si bé podem observar moltes espècies en migració arreu de Catalunya, hi ha certs indrets que, per les seves característiques geogràfiques i d’hàbitat, són especialment atractius per a molts ocells. Aquests indrets són generalment ambients molt productius, és a dir espais on els ocells troben gran quantitat d’aliment: per exemple, zones humides.
Aquí us en volem recomanar alguns:
Torre de l’Alfacada: a la gola de Migjorn al delta de l’Ebre (Sant Jaume d’Enveja). Una torre d’observació elevada que permet veure arrossars, llacunes i el mar. En un dia d’observació des d’aquest indret en aquesta època fàcilment es poden veure més de 100 espècies d’ocells des d’ocells grans com capons reials, bec-planers, flamencs, agrons (blancs i rojos), a polles blaves, fumarells, ànecs, limícoles i altres ocells de mida mitjana. I també es pot sentir com canta el boscaler comú.
Estany del Matà: al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (Castelló d’Empúries). Uns estanys que durant l’hivern han estat pasturats per cavalls i ara ja no hi són perquè hi criïn els camallargs. Hi trobem grans concentracions de limícoles i hi podem gaudir dels vols de les perdius de mar. Als canyissars del voltant hi trobem boscarles de canyar i balquers, i sobre l’estany hi volen sovint orenetes cua-rogenques i falciots pàl·lids.
El Remolar: a les reserves naturals del riu Llobregat (Viladecans). Un espai que actua com a illa, envoltat de l’aeroport i molt proper a Barcelona. Hi ha unes llacunes amb observatoris que faciliten l’observació de ben a prop de moltes espècies.
Estany de Salses: situat a pocs quilòmetres al nord de Perpinyà, és un estany d’aigua dolça i salada. És una massa d’aigua important, que ocupa més de 5.000 hectàrees, i que connecta amb la Mediterrània per tres graus.
S’Albufera des Grau: és la zona humida més important de Menorca i el nucli bàsic de la Reserva de la Biosfera. Inclou una llacuna de 2 quilòmetres de llarg, paisatges marítims i extensions agràries. Compta amb un centre de recepció de visitants.
Albufera de València: té una superfície superior a les 20.000 hectàrees i es troba a només 10 quilòmetres de la ciutat de València. Declarada Parc Natural el 1986, allotja una elevada biodiversitat d’espècies, sobretot aquàtiques.
Què puc veure quan vaig a observar ocells a un determinat lloc?
Si vas a fer una passejada a un indret, espai natural o municipi en particular, pots informar-te prèviament de quins ocells nidificants hi pots veure. D’aquesta manera et serà més fàcil preparar l’excursió i estudiar les espècies d’ocells que pots observar.
Des d’aquest altre enllaç pots veure les observacions d’ocells que es van realitzant a Catalunya dia a dia. Tu mateix hi pots entrar observacions o fer consultes per localitat o espècie.
0 Comentaris