Durant aquestes tres setmanes us hem intentat apropar la feina que desenvolupem a l’Observatori Astronòmic del Montsec. Ara que el projecte acaba, voldríem que fóssiu vosaltres els que us apropeu a la Serra del Montsec per descobrir un indret on gaudir de la natura, aprenent astronomia: el Centre d’Observació de l’Univers.
El Centre d’Observació de l’Univers: docència i divulgació astronòmica al Montsec
Al missatge 1 ja us vàrem dir que l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) forma part del Parc Astronòmic Montsec (PAM), que és una iniciativa de desenvolupament científic, docent i de divulgació que va emprendre la Generalitat de Catalunya a través del Consorci del Montsec. L’eina del PAM per desenvolupar tasques de recerca és, com hem vist aquestes setmanes, l’OAdM. Però l’altra infraestructura del projecte, el Centre d’Observació de l’Univers (COU), no és menys important, doncs estarà destinada a la docència de l’astronomia, la geologia i la flora i fauna del Montsec entre els estudiants de primària i secundària. Aquesta tasca serà desenvolupada pel Departament d’Educació, que ha creat el Camp d’Aprenentatge del Montsec amb seu al COU. Al Centre també s’hi desenvoluparan pràctiques d’astronomia de 2n i 3r cicle d’ensenyament universitari. A més, el COU estarà obert al públic en general, perquè tothom pugui gaudir d’aquesta magnífica finestra oberta a l’Univers.
Què és el COU?
El COU està dividit en tres espais principals: l’Edifici Central, el Parc de Telescopis i el Jardí de l’Univers.
Edifici Central
Recepció – Punt d’informació – Botiga
A l’entrada de l’Edifici Central es troba la recepció, que també farà les funcions de Punt d’Informació i Botiga.
L’exposició permament
Aquest espai està destinat fonamentalment al visitant casual, amb o sense coneixements previs, i que se senti atret per l’astronomia, la geologia i la flora i fauna del Montsec. No obstant, la sala serà visitada pels grups d’escolars que vinguin el Centre, com a pas previ a les activitats que es portin a terme als tallers.
Ull del Montsec
L’Ull del Montsec és la peça més singular del COU. És una sala amb una capacitat per més de 60 persones, sota una cúpula d’uns 14 metres de diàmetre dotada d’un modern planetari digital i una pantalla de projecció de 10.8 metres de diàmetre. La principal singularitat de la sala és que la cúpula i la paret davantera es poden retirar, de manera que el públic, després de la sessió de planetari digital, queda sota el cel nocturn del Montsec disposat a seguir en temps real, i a través d’unes pantalles situades a les butaques, les observacions que realitza el telescopi automàtic de la sala.
Aules taller i fossar de pràctiques geològiques
Les 3 aules-taller estan dotades cadascuna d’elles amb un magatzem per guardar tot el material didàctic que es faci servir durant els tallers, cursos i activitats. Una de les aules està dotada d’un conjunt d’ordinadors amb connexió d’alta velocitat a Internet. Per desenvolupar activitats geològiques es disposa d’un fossar a l’aire lliure.
El Parc de Telescopis
El Parc de Telescopis constitueix l’espai reservat per a l’observació del firmament, tant de caràcter diürn com nocturn, indispensable per la participació activa del visitant.
Cúpula de 4,2 metres
El telescopi de la cúpula gran del COU és el telescopi nocturn per excel·lència del Centre, on es realitzaran les activitats d’observació astronòmica més rellevants del COU. Es tracta d’un telescopi reflector semi-professional de tipus Schmidt-Cassegrain, amb capacitat per realitzar observacions astronòmiques en molts camps de l’astronomia. El telescopi també es farà servir per a la realització de cursos d’astronomia especialitzats per afeccionats avançats. També serà possible realitzar tasques de docència d’ensenyament secundari (crèdits d’astronomia) i universitari (cursos d’astronomia de primer, segon i tercer cicle, màsters i cursos d’extensió universitària).
Cúpula de 3,2 metres
El segon telescopi del COU està concebut per a la realització d’observacions diürnes del Sol i nocturnes de tota mena d’astres, com a complement de les efectuades amb el telescopi de la cúpula gran. Donades les especials característiques de l’observació diürna, el telescopi és de tipus refractor, d’alta qualitat òptica, per tal de minimitzar els efectes de la turbulència atmosfèrica que acostuma a ser-hi present durant el dia.
Celostat per a l’observació solar
El celostat projecta la imatge solar sobre una gran pantalla situada dins una sala. D’aquesta manera es pot fer una observació de les taques i fàcules de la superfície del Sol d’una manera molt còmoda i sense cap mena de perill pels visitants. A més, el celostat també es pot fer servir per l’observació directa del Sol, tant visual com fotogràfica, amb filtres adequats.
Parc de telescopis portàtils
Està composat per més d’una vintena de telescopis portàtils. Cada telescopi tindrà un equipament bàsic (muntura equatorial amb buscador a la polar, buscador, oculars, lent Barlow, etc.) que permetrà al seu usuari observar tota una varietat d’astres que haurà de trobar ell mateix amb l’ajuda de cartes estel·lars. Per tant, aquests telescopis seran bàsics a l’hora de dissenyar moltes de les activitats docents del COU.
El Jardí de l’Univers (2ª fase)
Atès el caràcter multidisciplinar del Centre, els terrenys circumdants a l’Edifici Central (genèricament designats com El Jardí de l’Univers) tenen per missió potenciar la integració del Centre amb l’entorn, per mitjà d’un seguit d’activitats astronòmiques i geològiques.
Dins del conjunt de propostes específicament pensades pel Jardí de l’Univers, hi trobem:
· Un planisferi celest al terra que, per mitjà de fibra òptic
a, representarà el conjunt d’estrelles més brillants del firmament.
· Un sistema solar a escala, que, a través d’un recorregut en forma de passejada, ajudarà a prendre consciència de les escales de distància.
· Un laberint complex, del que es pot fugir emprant un sistema de guiatge GPS.
· Un observatori neolític, tipus Stonehenge, amb obeliscs o similars que indiquin dates singulars (com ara els solsticis…).
· Un observatori medieval, amb reproducció d’aparells clàssics: globus celest, esfera zodiacal, quadrants, sextants…
· Un rellotge de sol monumental.
· Zones específiques d’especial rellevància paisatgística que per les seves característiques les fan idònies per a l’ús dels instruments construïts (determinació de la meridiana del lloc, …).
On és el COU i quan es podrà visitar?
El COU si situa als afores de la vila d’Àger, a la comarca de La Noguera. Està previst que obri les seves portes al públic a començaments de l’any 2009. Podeu demanar més informació al Consorci del Montsec (Tel.: 973 455 230).
Us esperem a tots al Montsec per gaudir de l’astronomia! Fins ben aviat!
0 Comentaris