Diari de recerca

4: La reproducció del trencalòs

06 març 2007 | Diari de recerca

La posta s’efectua a principis de gener per tal que el poll pugui volar al cap de 6 mesos, vers finals de juny.
Els trencalossos ponen els ous… el dia de Reis!
La majoria d’ocells fan la posta dels ous a la primavera, coincidint amb l’arribada del bon temps. No és el cas del trencalòs. Al Pirineu s’ha vist que la data mitjana de la posta de diverses parelles estudiades ha resultat ser el dia 6 de gener.  La pregunta surt sola: per què ponen els ous en dates tan primerenques, justament quan més fred fa?
La resposta té a veure amb el dilatat cicle reproductor del trencalòs. Un cop feta la posta, els adults coven l’ou durant uns 52-54 dies. Això situa el naixement del poll cap a finals de febrer o principis de març.  Alimentat pels seus pares, el petit romandrà al niu quasi 4 mesos i anirà creixent fins a esdevenir un jove trencalòs. Finalment, l’animal farà el seu primer vol entre els mesos de juny i juliol. És a dir: hauran calgut uns 177 dies (pràcticament uns 6 mesos)  per tal que un ou es transformi en un jove trencalòs capaç de volar.
Una estada al niu molt llarga
Això explica per què aquest animal pon els ous justament quan més fred fa: com que l’estada al niu és molt llarga, només ponent els ous a l’hivern es garanteix que el jove trencalòs volarà a l’estiu. Aquesta és l’època més favorable de totes per als animals joves acabats de sortir del niu, perquè és quan és més fàcil trobar menjar coincidint amb la presència dels ramats transhumants als Pirineus.  Els adults ja saben sobreviure en el seu medi, però els joves que abandonen el niu són molt vulnerables. Han d’aprendre moltes coses, com ara volar i cercar l’aliment.
Disminuir al màxim la mortalitat dels joves és, doncs, el coll d’ampolla entorn del qual s’organitza tota la reproducció. L’objectiu és que el jove voli a l’estiu, que és quan té més probabilitats de sobreviure. Encara que, per aconseguir-ho, calgui pondre els ous el dia de Reis a 2000 metres d’alçada en ple Pirineu!
Val a dir que aquestes dades que acabem de comentar són dates mitjanes, però també hi ha parelles que fan la posta molt tardana, de manera que el poll pot néixer a l’abril i vola al mes d’agost.  Enguany les postes tardanes semblen ser la norma.

En aquest extraordinari vídeo es veu com el germà gran ataca el petit, un comportament usual en els nius del trencalòs.
Fins al proper missatge!
L’equip científic

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *