Un oasi de biodiversitat a tocar de la ciutat de Lleida. Això són els aiguamolls de Rufea, sorgits de la restauració d’antigues explotacions d’àrids i que es troben dins del terme municipal de la capital de la Terra ferma.
La ciutat de Lleida compta amb unes maresmes restaurades al marge dret del riu Segre. Es tracta d’un conjunt que ocupa 27 hectàrees i que es coneix amb el nom dels Aiguamolls de Rufea.
De fet fins als anys 80 a la zona s’hi explotaven els àrids, i això va tenir l’efecte indirecte de crear un seguit de clots aigualosos, ja que el nivell freàtic de les aigües subterrànies es troba en prou feines a un metre de la superfície. Aquestes basses estaven parcialment cobertes per runes, però malgrat tot van començar a ser colonitzades de mica en mica per les plantes de ribera.
En els darrers anys, la Paeria de Lleida ha fet diverses actuacions per a recuperar les llacunes i restaurar el paisatge: neteja de runes, condicionament dels terrenys, revegetació de la zona, construcció de noves basses, construcció d’un observatori per a guaitar les aus, adequació de camins, col·locació de plafons explicatius…
El resultat és un espai de llacunes fluvials i de prats humits amb retalls de bosc de ribera que es troba en el mateix terme municipal de la capital del Segrià. Els camins i l’observatori permeten veure ocells amb facilitat i en facilita l’ús ciutadà del conjunt.
Com acostuma a passar quan s’inunda una zona, la natura ha retornat amb facilitat. Ara mateix als Aiguamolls de Rufea hi creix el canyís, els joncs, els àlbers, els freixes, els salzes i tota una corrua de vegetació de ribera. Els espais aquàtics atreuen ànecs, bernats, corbs marins, blauets, cigonyes, martinets i rapinyaires, entre d’altres espècies. Un esclat de biodiversitat envoltat per cultius i espais agrícoles.
Com accedir-hi
Els aiguamolls de Rufea estan situats prop de l’ermita de Butsènit, a mig camí entre la Mitjana i l’embassament d’Utxesa. S’hi pot arribar caminant –o, encara millor, en bicicleta- des de la mateixa ciutat de Lleida, en un recorregut d’uns quatre quilòmetres que parteix del encreuament entre el Gran Passeig de Ronda i el carrer Ton Sirera, a l’extrem sud de la ciutat. També s’hi arriba en cotxe des de la N-II en sentit sud-oest.
David Segarra
No sabia que hi havia uns aiguamolls plens de bitxos a Lleida mateix! Ho trobo flipant. Gràcies x haver informat.