Diari de recerca | Turisme científic

Mirador de rapinyaires del Turó Galliner (Alt Urgell)

16 agost 2012 | Diari de recerca, Turisme científic

Ben a prop de la Seu d’Urgell s’ha instal·lat aquest observatori, des d’on es poden arribar a veure centenars de rapinyaires migradors a finals d’estiu i a la tardor. L’entitat Aubèrria hi organitza visites guiades.
 
Milers de rapinyaires migradors creuen el Pirineu i segueixen el riu Segre camí al sud durant la tardor i el final de l’estiu. Durant aquest pas migrador hom pot albirar-hi diverses espècies entre les que destaquen l’aligot vesper (Pernis apivorus) i l’àliga marcenca (Circaetus gallicus). En un dia de sort es poden veure concentracions de centenars d’individus!
És per a facilitar-ne l’observació que s’ha bastit el Mirador de Rapinyaires de Turó Galliner, situat al municipi d’Alàs i Cerc, a les envistes de la Seu d’Urgell.
L’observatori de Turó Galliner
El mirador es va construir l’any 2009. És tracta d’una plataforma de fusta amb baranes, i equipada amb un parasol i un parell de bancs. També disposa de cartells orientatius i d’identificació de les espècies que s’hi poden veure.
Visites i observacions guiades
El mirador és situat al capdamunt d’un dels millors llocs per observar el pas de les grans aus viatgeres.  Val la pena anar-hi des de finals d’agost fins a mitjans de setembre, que és quan grans quantitats d’aligots vespers i d’àligues marcenques sobrevolen el riu Segre avall per hivernar a l’Àfrica, al sud del Sàhara.
El millor de tot, però, és anar-hi amb guia. L’entitat Aubèrria organitza observacions i visites guiades en el mirador durant els períodes de pas. Una ocasió immillorable per a gaudir del Pirineu i del vol majestuós dels rapinyaires.
L’aligot vesper és un rapinyaire de mida mitjana (pot assolir un metre i mig d’envergadura) que s’alimenta bàsicament de vespes. A Catalunya nien unes 100 a 150 parelles, sobretot als boscos de faig i roure de la muntanya mitjana. La població europea es xifra en unes 110.000 a 160.000 parelles, una part de les quals travessen Catalunya en els seus moviments migratoris.
Aligot vesper estol

Aligot vesper estol
Els aligots vespers poden agrupar-se en esbarts de desenes d’individus, sobretot a la tardor.
L’observatori de Turó Galliner

L’observatori de Turó Galliner, a l’Alt Urgell, permet fer el seguiment dels rapinyaires migradors.
L'àliga marcenca

L’àliga marcenca (Circaetus gallicus) arriba a les nostres contrades al mes de març, d’aquí prové el nom d’aquest impressionant ocell. Hores d’ara (mitjans d’abril de 2010), les 300 – 400 parelles d’aquest animal que viuen a Catalunya ja han començat la reproducció.

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *