Les partícules invisibles
L’univers és ple de partícules en plena interacció: electrons, protons, neutrons, fotons, neutrins… Què són els neutrins, què fan i perquè serveixen seran algunes de les preguntes que us fareu en aquest moment. Al llarg d’aquest projecte esbrinareu el significat d’aquestes qüestions.
I descobrirem perquè els neutrins ens permeten visualitzar l’interior del Sol, perquè travessen muntanyes, com els podem veure si són invisibles, com els podem mesurar, què ens aporten,… En fi, com realment es fa recerca amb unes partícules gairebé invisibles: els neutrins. Veurem com detecten les partícules els científics i aprendrem les propietats que tenen. A més a més, ens endinsarem en el món subatòmic i en la diversitat de partícules que la integren!
Aquest projecte es realitza en el marc de la feina d’investigació del grup de neutrins de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) . Aquest equip científic centra la seva feina en l’estudi de les propietats intrínseques dels neutrins: Quina massa tenen? Com són les seves antipartícules? Com es comporten quan viatgen en el buit? Què s’esdevé quan col·lisionen amb altres partícules?… Per a esbrinar tot això, l’equip científic està involucrat en varis experiments internacionals: T2K, SciBooNe i NEMO que estan cercant explicacions per a aquestes preguntes fonamentals.
Durant aquest projecte ens aproparem als neutrins. Aprendrem el que són, com es detecten, per a què s’utilitzen i quines són les investigacions més punteres en aquest camp de la física. Per a això, seguirem al grup d’investigadors de l’IFAE en el seu treball diari en varis experiments al voltant del món; de Barcelona a Tokai, de Tokai a Kamioka i d’allí a Chicago i al laboratori nacional de Canfranc a Osca. En aquest viatge coneixerem diversos experiments, com es construeixen, i farem “guàrdies” en alguns d’ells. I, a més, encara tindrem temps per a recordar quelcom de la història dels descobriments relacionats amb els neutrins.
0 Comentaris