Marxem a l’Antàrtida! Voleu acompanyar-m’hi virtualment? Però primer, les presentacions. Em dic Sergi González i soc meteoròleg i investigador postdoctoral a Davos, un petit poble de muntanya al bell mig dels Alps suïssos. I pensareu… què hi fa un català a Suïssa? La meva recerca s’enfoca a entendre com evolucionaran els climes polars i d’alta muntanya, amb especial atenció amb la neu; i quina millor manera d’investigar sobre això que en un poble cobert per la neu 5 mesos a l’any.
Fotografies de Davos.
De fet, el meu institut de recerca s’anomena Institut per la Recerca de la Neu i els Allaus o abreujat en alemany, SLF. Crec que el nom ho diu tot.
Fotografies de l’SLF.
Com us deia abans, ens anem cap a l’Antàrtida. Aquesta serà la meva quarta campanya. Prèviament he estat dues campanyes com a meteoròleg de las bases administrades pel programa antàrtic espanyol, i he treballat durant una campanya en un projecte anomenat MICROAIRPOLAR per entendre els microorganismes que porta l’aire i d’on provenen. Però aquesta campanya serà diferent. Fins ara sempre he anat a zones costaneres, però aquest cop ens endinsarem a l’interior de l’Antàrtida, on molt pocs catalans han estat abans. L’objectiu: instrumentar una torre de 30 metres d’alçada per estudiar el torb, la neu que s’aixeca pel vent. Més endavant us explicaré amb més detalls per què és important entendre això.
Fotografies amb estris i preparació de paquets per a l’expedició.
A l’Antàrtida, m’hi passaré els propers dos mesos. Però aquest viatge va començar molts mesos abans, amb tots els preparatius de la campanya. Des del passat març, hem estat pensant quins instruments instal·lar-hi, programant-los, pensant com ubicar-los sobre la torre, provant-los i empaquetant-los per enviar-los a la nostra destinació. En una campanya així no es pot deixar res a l’atzar. No hi ha una segona oportunitat si ens oblidem d’alguna cosa, i no tenim cap botiga propera per anar a comprar-hi peces o eines. I tot i preparar-ho amb molt temps, al final hem hagut de córrer per arribar a enviar tots els instruments a temps.
Aquests dies ho he deixat tot llest i ara estic preparant la motxilla amb la roba i els objectes personals que m’hi vull emportar. El dia 16 de desembre agafaré un avió que em portarà a Ciutat del Cap a Sudàfrica, i des d’allí volaré el dia 20 a l’Antàrtida.
Ja queden pocs dies i estic ple d’il·lusió però també de nervis perquè vull que tot surti bé. Us escriuré de nou un cop estigui allí. Fins aviat i recordeu d’agafar un bon abric per acompanyar-m’hi!
Quant de temps de vol necessitau per anar fins a Ciutat del Cap, i des d’allà cap a l’Antàrtida?
Bon dia! Just us responc aquesta pregunta al tren cap a l’aeroport. Tinc per davant quasi un dia de viatge. El trajecte fins a Ciutat del Cap té escala a Istanbul. Per arribar a Istanbul es necessiten 3 hores, i d’Istanbul a Ciutat del Cap són 11 hores.
Hola, som la classe de 2n B de l’Institut Pau Claris.
Ens interessa molt l’Antàrtida i el teu treball. Volíem preguntar-te si no et fa molta mandra estar aïllat durant tant de temps. Hi estaràs sol?
Et seguirem amb impaciència, moltes gràcies!
Classe 2n B.
Moltes gràcies pel vostre interès 😊. Realment no hi estaré aïllat ni sol. Serem probablement més d’una vintena de persones convivint junts, i si és com a d’altres bases que he estat, probablement no pugui sortir sol a fora per temes de seguretat. Així que el repte serà més conviure sempre amb les mateixes persones.
Bon dia Sergi, tenim molta curiositat per saber quin tipus i quantitat de menjar t’has endut per passar 2 mesos a l’Antàrtida i si a les instal·lacions on seràs teniu aigua corrent.
Moltes gràcies i molts ànims per la gran tasca que ets a punt de començar!
Moltes gràcies! Realment jo no m’hi portaré menjar. Tot el que necessito estarà a la base, i aquesta s’aprovisiona un cop al mes amb menjar per a tothom en l’avió amb què viatjo. L’aigua crec que s’obté desfent el gel. Però ara mateix no conec el dia a dia de la base. Un cop establert us explicaré amb més detalls com funciona la base 😉.
Hola Sergi, som els alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Escola Londres de Barcelona.
Ens sembla molt arriscat el que faràs i ens genera molta curiositat. Hem vist que aquesta vegada aniràs a l’interior de l’Antàrtida. Imaginem que les temperatures en aquesta zona seran encara més baixes que a la zona costanera, hi ha molta diferència de temperatures entre totes dues zones? Quina és la previsió de temperatura mitjana mensual per aquests dos mesos que estaràs allí? Per quina raó l’expedició es fa ara als mesos d’hivern i no als d’estiu que les temperatures no deuen ser tan baixes? Queda molt lluny la base de la torre? Com us desplaçareu per la zona? Sents que estàs cent per cent preparat mentalment? T’has hagut de preparar també físicament?
Des de la nostra escola et volem desitjar molta sort i dir-te que t’animem i que t’anirem seguint en la teva expedició.
Salut!
Moltes gràcies per les vostres preguntes i curiositat. Són molt bones preguntes i algunes d’elles tinc la previsió de contestar-les en les properes entrades del diari, però us contesto ràpidament.
En primer lloc, heu de saber que no hi vaig a l’hivern. Quan a l’hemisferi nord és hivern, a l’hemisferi sud és estiu. Com bé dieu, la majoria de campanyes les fem a l’estiu per temes de seguretat i de llum. Per això tindrem les temperatures més altes de l’any, que estaran al voltant dels -10 °C i que poden baixar fins a -20 °C (com a referència, a Davos a l’hivern també és habitual tenir -10 °C). Per descomptat, aquesta temperatura és molt més alta a l’Antàrtida costanera, on el mar suavitza les temperatures situant-les al voltant de 0 °C.
La torre es troba al costat de la base i encara no sé com serà la vida i els desplaçaments allí. En princi no és necessari fer una preparació especial, però sí que cal tenir una condició física i mental acceptable per anar-hi. Per això passem prèviament un reconeixement mèdic. En el meu cas, em sento totalment preparat.
Bon dia Sergi, som l’alumnat de 3r d’ESO de l’Institut Escola Arts. Estem molt emocionats amb el seguiment de la teva aventura.
Després de llegir el teu primer post, el que més ens sorprèn és com podrà aterrar un avió a l’Antàrtida i quin tipus d’avió serà. També ens preguntem si durant els 4 dies a Ciutat del Cap aprofitaràs per fer turisme.
Esperem que tinguis molt bon viatge! Fins aviat.
Bon dia, alumnat de l’Institut Escola Arts. A Ciutat del Cap no podré fer massa turisme. El fet d’arribar un parell de dies abans és per la incertesa per anar a l’Antàrtida, especialment per si han d’avançar el vol pel mal temps.
Per arribar de Ciutat del Cap a la meva base tindré dos vols amb avions que aterren sobre el gel on han preparat una pista. La informació que tinc és que el primer vol serà amb un Ilyushin-76, un avió de càrrega que aterra sobre rodes. El segon vol, ja intercontinental, es farà amb un avió Basler o Twin Otter equipats amb esquís per aterrar-hi. Aquests dos avions són petits i volen molt bé en climes freds (s’utilitzen molt a Alaska i Canadà). A més a més necessiten una pista molt curta per enlairar-se, cosa que els fa molt ideals per a la zona. Però en uns dies us explicaré més detalls de com es fa aquest viatge amb fotografies perquè vegeu els avions.