Menció X(p)rimenta 2024 en la categoria Secundària (Institut Quatre Cantons, Barcelona)
Alumnat
- Ainhoa Ballester Hurtado
- Ani Surmava
- Mariona Llopis Colom
Docent
- Marta Sangüesa Amorós
Temari curricular
- Biologia
Nivell educatiu
- ESO
Objectius
- Extracció de l’ADN d’un kiwi i una maduixa
Material utilitzat
- 2 maduixes/1 kiwi
- 50ml d’aigua
- 20ml alcohol 96º
- 1 cullerada de sal
- Morter
- Mà de morter
- Vas de precipitats
- 2 embuts
- 2 filtres
- 2 tubs d’assaig
- Vareta de vidre
- 2 cullerades de sabó de rentar plats
Protocol
- Aixafeu el kiwi i les maduixes per extreure els seus líquids.
- En un vas de precipitats fem una dissolució de sal en aigua, i a continuació hi afegim sabó sense generar escuma.
- Agafem un embut i un filtre, colem el kiwi i la maduixa per separar el líquid del sòlid, i això ho posarem dins d’un tub d’assaig.
- Al tub afegirem el doble de volum de la dissolució de sal i sabó feta anteriorment.
- Amb cura, hi afegim l’alcohol amb una temperatura molt baixa, abocant-lo per les parets, per formar una capa superior al tub d’assaig.
- Deixem reposar durant 10 minuts.
Si voleu reproduir aquest experiment, heu de comptar sempre amb la supervisió d’un adult.
0 Comentaris