El projecte RitmeNatura estudia com afecta el canvi climàtic als ritmes de la natura o fenologia a través de la ciència ciutadana. La fenologia és la ciència dedicada a l’observació dels canvis estacionals dels éssers vius, tals com la floració, l’aparició d’insectes i la migració de les aus. Els canvis en els ritmes de la natura donen molta informació als equips científics sobre els efectes que produeix el canvi climàtic sobre els ecosistemes naturals, però calen sèries temporals llargues, homogènies, validades i ben repartides geogràficament per tot el territori.
Necessiten ciutadans i ciutadanes amants de la natura que vulguin aprendre a fer observacions fenològiques i ajudar al seu equip científic a estudiar els impactes del canvi climàtic sobre els cicles biològics dels éssers vius, especialment de les plantes.
Coneix el projecte a través del vídeo (a sota) de la col·lecció Ciència a l’abast. La Marta Josa i l’Andrea Camacho són dues intrèpides ambientòlogues que es calcen les xiruques per ser l’Ovella Verda. A través del projecte “Ciència a l’abast”, el qual ha comptat amb el suport de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació a través de la Convocatòria d’Ajuts Oró a la Cultura Científica en Català, es dona a conèixer els treballs d’investigació i de ciència ciutadana relacionats amb el medi ambient i la biodiversitat que es fan a Catalunya.
Endinsa’t d’una manera informal i amena, però amb rigor científic, cap a l’interior de projectes de recerca ambientals per crear consciència i interès per la natura, i animar-nos a participar en projectes de ciència ciutadana.