El Falcó pelegrí (Falco peregrinus) és un ocell rapinyaire diürn que fa entre 38 i 50 cm de llargada i uns 95-115 cm amb les ales obertes. El mascle té el dors de color gris blavós amb ratlles grises fosques; per sota és blanquinós amb ratlles horitzontals fosques. Té una mena de grans bigotis negres. Les potes són grogues. Les ales són punxegudes i la cua llarga. La femella és més gran i de coloració més fosca.
A Catalunya, la població de falcons va davallar molt considerablement durant les dècades dels anys 1970 i 1980 degut fonamentalment a l’acció dels pesticides agrícoles, la caça furtiva, i a la modificació dels hàbitats del falcó (abandonament de cultius, urbanització, etc.). Arran d’això, actualment, el Falcó pelegrí és una espècie protegida i, per tant, s’està recuperant. Durant els darreres anys, gràcies a l’activitat de conservació del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac el Falcó ha anat colonitzant el Parc Natural.
Des de l’any 2012, per poder veure el procés de colonització i observar la vida del Falcó de més a prop s’enregistra el procés de nidificació i desenvolupament dels polls de Falcó pelegrí, els quals s’han instal·lat a un antic niu on havia niat anteriorment una parella d’àguiles cuabarrades.
El següent vídeo, gravat per una webcam que està al niu, mostra una parella de Falcó pelegrí que ha tingut tres pollets, que han crescut sense problemes i ja han volat. La nidificació va començar a mitjan març i ha estat entre finals de maig i inici de juny que els pollets han esdevingut totalment autònoms. Trobaràs més informació sobre aquesta posta a l’article “Es completa amb èxit la nidificació de la parella de falcons pelegrins que se segueixen amb càmera web al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac“.
Si vols veure més vídeos dels primers dies dels pollets, com el primer àpat, el creixement dels pollets, les pràctiques de vol o l’últim salt, entre molts altres consulta el canal de YouTube Falcó Pelegrí.
Construeix la teva pròpia caixa niu
T’agraden els ocells i voldries posar una webcam a una caixa niu? T’apassiona el bricolatge i t’atreviries a construir la teva pròpia caixa niu? Sí és així, et recomanem que visualitzis aquest parell de vídeos:
Ets docent i voldries portar a l’aula aquestes experiències? No et perdis els recursos que us ofereix el projecte Bird Brother:
- Guia per al professorat
- Guia per a l’alumne
- Com construir una caixa niu: Guia escrita i vídeo tutorial
- Com construir una menjadora: Guia escrita i vídeo de suport
- Com instal·lar-hi una webcam: Guia escrita i vídeo de suport
- Guia dels Treballs i Investigacions que es poden dur a terme
- Guia per identificar els ocells més comuns