Aventures científiques | Biologia | Expedicions

Seguim la reproducció dels rapinyaires de la Serralada Litoral

03 abril 2018 | Aventures científiques, Biologia, Expedicions

Vols saber què passa a l’interior d’un niu d’àliga marcenca, d’astor o d’aligot vesper?  Al llarg d’abril i maig del 2018 Recerca en Acció et convida a viure en directe les vicissituds en la reproducció de diverses espècies d’ocells predadors que viuen al Parc de la Serralada Litoral (situat a grans trets entre Alella, Argentona, Montornès del Vallès i Martorelles).
L’objectiu és il·lustrar el naixement dels polls, la seva cria i alimentació, el comportament dels adults, etc., mentre fem el seguiment de la seva reproducció.  Això ens permetrà aprofundir en l’ecologia dels ecosistemes mediterranis propis de la Serralada Litoral. Tot això s’il.lustrarà amb videogravacions de nius d’algunes parelles reproductores del Parc.
Aquest seguiment es fa en col·laboració amb el Parc de la Serralada Litoral de la Diputació de Barcelona.
Imatge: Polls d’astor en el niu on es va instal·lar la càmera l’any 2016. Autor: Joan Grajera.

23 Comentaris

  1. uri

    com les aus poden fer els nius tan rodons com un bol?

    Respon
    • Xescu Macià

      Uri,
      Fer un niu no és una feina fàcil i els ocells no tenen mans, els han de fer amb el bec. Bona pregunta.
      Resulta que els ocells aprenen a fer-los practicant. Els primers que fan segur que no són rodons com un bol, però a mesura que van fent de nous, acaben esdevenint veritables artesans. Et deixo un enllaç a continuació, parla precisament d'un estudi que van fer amb un ocell africà:
      http://www.bbc.com/mundo/noticias/2011/09/110926_aves_aprendizaje

  2. uri

    quins tipus de osell es menjan a les cries dels altres ocells?

    Respon
    • Xescu Macià

      Hi ha molts ocells diferents que mengen polls d'altres ocells. Els rapinyaires en general ho fan bastant. Però també els corbs i les espècies que pertanyen a la família dels còrvids, i algunes gavines depreden molt sovint cries d'altres espècies d'ocells…i encara podríem esmentar altres tipus d'ocells que fan el mateix.

  3. uri

    les àligues a quina edat poden casar i volar?

    Respon
    • Xescu Macià

      Uri,
      Això depèn de l'espècie. En moltes espècies d'àligues els polls volen al voltant dels 2 mesos d'edat. Una vegada aprenen a volar encara estaran amb els pares unes quantes setmanes per aprendre a caçar.

  4. Rosa Maria

    Els ocells poden migrar cap un lloc que no sigui el seu hábitat?

    Respon
    • Xescu Macià

      Hola, Rosa Maria
      Et poso un exemple català. Un bitó (un ocell aquàtic que sempre està molt amagat entre la vegetació), durant la migració es va aturar en un balcó d'un bloc de pisos!!
      Molts ocells durant la migració per pur esgotament o perquè no troben un lloc amb uns hàbitat idonis per ells, han d'aturar-se on poden, en ocasions en llocs totalment inadequats per ells. En aquests llocs poden romandre 1 o 2 dies perquè potser no tenen altra alternativa. Però…per passar setmanes i mesos buscaran un lloc que tingui uns hàbitats adequats a les seves necessitats.

  5. Rosa Maria

    Les àligues poden veure per la nit en la foscor?

    Respon
    • Xescu Macià

      Hola Rosa Maria,
      Pensa que els rapinyaires diürns no estan capacitats per veure en la foscor absoluta. Però en nits clares, per exemple amb lluna plena, poden tenir una capacitat semblant a la nostra per veure.

  6. uri

    si les àligues es trenquen una ala les altres aliges es mengen la àligue que sa trencat l'ala?

    Respon
    • Xescu Macià

      Imaginat que una àliga calçada està ferida a una ala, i no pot volar ni fugir. Una àliga daurada, que és molt més forta i gran, podria capturar-la fàcilment.
      Però, una àliga calçada no capturaria a una altra àliga calçada que estigués ferida.

  7. uri

    Quan trigan a ovrirse els ous de àligua?

    Respon
    • Xescu Macià

      Hola Uri,
      Depèn de l'espècie d'àliga, hi ha moltes diferents i cadascuna té un temps d'incubació propi.
      En general, triguen al voltant dels 40 dies, en el cas de l'àliga marcenca entre 45 i 47 dies.

  8. Gemma (Escola Virolai)

    Hola, la zona està suficient neta?

    Respon
    • Xescu Macià

      Hola, Gemma
      Si et refereixes a les deixalles d'origen humà, sempre hi ha alguna persona incívica que pot deixar una llauna tirada pel terra i coses semblants. Però, en línies generals, a les zones forestals, com que la gent només pot anar pels camins i pistes, les deixalles no estan escampades àrreu. Així que podríem dir que la serralada Litoral en general està bastant neta.
      Respecte el sotabosc, a vegades les persones podem considerar que un bosc està brut, perquè hi ha bardisses i un sotabosc molt dens. Però a la regió mediterrània el tipus de sotabosc que hi ha de forma natural és un sotabosc dens, l'ecosistema forestal és així. Hi ha tota una sèrie d'ocells evolutivament adaptats a viure en el sotabosc (el rossinyol comú, la merla, el cargolet, els tallarols, etc.), de forma que no les trobaríem si no hi existís aquest estrat de vegetació. D'altra banda, precisament els rapinyaires forestals a la serralada Litoral nien en àrees de vegetació força densa i impenetrable, això les protegeix de la presència humana. La gent no acostuma a entrar en aquestes àrees, i això els aporta seguretat i tranquilitat per niar amb èxit.

  9. Elsa (Escola Virolai)

    Bon dia, sabeu si la temperatura ambiental influeix en la època productiva?

    Respon
    • Xescu Macià

      Bon dia, Elsa
      La climatologia (temperatura, pluja, etc.) és influent en la reproducció dels ocells en general, tant durant el període reproductor en concret, com també ho és la climatologia dels mesos anteriors a la reproducció. Una tardor i un hivern amb molta escassetat de pluges pot determinar que hi hagi menys productivitat del medi en general, i això comportar una menor disponibilitat de preses (aliment). Unes temperatures anormalment baixes durant la incubació i la criança dels polls podrien afectar més la reproducció de les espècies més lligades a unes temperatures càlides.

  10. David Borja Sánchez

    Bon dia voldria saber com de grans son els adults rapinyaires

    Respon
  11. Elsa (Escola Virolai)

    Bon dia,heu notat si els nius estan fets últimament amb materials no naturals com residus, plàstic, brossa ..

    Respon
    • Xescu Macià

      Bones,
      En les espècies de les que es fa seguiment en el Parc (àliga marcenca, aligot vesper i astor) no recordo que haguem detectat materials artificials dins dels nius.
      Altres espècies, per exemple del grup dels còrvids (el corb, la garsa, etc.), utilitzen molt sovint deixalles per construir el niu: retalls tèxtils, objectes lluents (com ara culleres de ferro), etc. La cigonya blanca també acostuma a portar deixalles.

  12. Fatema

    Hola bona tarda,només s'aprofundira la ecología dels ecosistemes mediterranis propis de la serralada litoral o d'altres llocs?

    Respon
  13. Fatema

    Les espécies d'aus tenen la mateixá reproducció?

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *