Quina relació que hi ha entre densitat i flotabilitat? Aquest vídeo explora aital relació, segons l’experiment desenvolupat pels alumnes de l’escola El Verger, de la localitat ebrenca de Garcia.
fa servir materials ben senzills: una ampolla plena d’aigua, plastilina, una tapa d’un bolígraf i un recipient amb aigua. El que haurem d’aconseguir és que el tap suri verticalment, per això, agafarem el tap de bolígraf i afegirem una bola de plastilina a la part inferior del tap. Desprès el posarem a l’interior del recipient amb aigua, per comprovar que el tap sura verticalment. Si s’enfonsa al fons del recipient, traurem plastilina i en el cas que no floti verticalment, n’haurem d’afegir. Un cop ho aconseguim, agafarem l’ampolla plena d’aigua i introduirem el tap amb la plastilina i la tapem. Pressionant la part inferior de l’ampolla amb les dos mans veurem com el tap s’enfonsa i després quan es deixa de pressionar el tap sura novament.
Els principis de Pascal i d’Arquimedes ens permeten explicar l’experiment. Segons el Principi de Pascal, un augment de pressió en un punt qualsevol d’un fluid tancat es transmet a tots els punts del mateix. I el Principi d’Arquímedes diu que tot cos submergit en un fluid experimenta una empenta vertical ascendent que és igual al pes del fluid desallotjat. Què passa quan es prem l’ampolla? Doncs que transferim la pressió al tap del bolígraf, l’aigua entra al seu interior perquè l’aire es comprimeix, es fa més dens i s’enfonsa. Si es deixa de pressionar l’ampolla, l’aire s’expandeix novament reduint la densitat del tap i aquest torna a surar.
Menció X(p)rimenta 2017 en la categoria Primària. Escola el Verger (Garcia).
0 Comentaris