El 18 de gener de 1832, 3 setmanes després de deixar Anglaterra, el Beagle s’aturava a Cap Verd, unes illetes just davant del Senegal. Allà, Charles Darwin començava el primer bloc de notes del seu viatge llegendari.
En aquest indret crien diferents espècies d’ocells marins i algunes d’elles només es troben allà, és a dir, són endèmiques d’aquest arxipèlag. Ja fa uns 10 anys que el nostre equip del Departament de Biologia Animal de la Universitat de Barcelona el visitem un o dos cops l’any per tal de fer-hi diversos estudis sobre la migració i l’alimentació dels ocells. Aquest any, però, és especial. Per primer cop anirem a col·locar GPSs als petrells Gongon (Pterodroma feae) a l’illa de Fogo. Aquesta illa és un volcà actiu que fa només 3 mesos va patir la seva última erupció i va arrasar un poble sencer d’uns mil habitants! De fet, tot Cap Verd és d’origen volcànic i Charles Darwin esperava eufòric el moment d’arribar-hi per tal de poder interpretar la seva història geològica.
El petrell Gongon cria en penya-segats a uns 2.000 m d’alçada, i s’alimenta al mar, però ningú no sap on tenen els seus caus ni on van a buscar el menjar. Per esbrinar-ho els col·locarem un GPS a l’esquena de només 10 g, i això ens donarà la seva posició exacta cada 10 minuts. Aquests viatges, junt amb molts altres viatges que hem anat recollint aquests últims anys d’ocells marins que crien a les Canàries i Cap Verd, contribuiran a identificar quines són les àrees d’alimentació més importants al mar per aquests ocells.
L’objectiu final és aconseguir que aquestes zones siguin protegides i que els ocells les puguin continuar utilitzant sense perill.
0 Comentaris