En concret, l’energia potencial elàstica emmagatzemada en una goma es transformarà en energia cinètica.
En girar la canyeta de refresc unida a la goma elàstica, aquesta es comença a cargolar e l’interior del rodet (els dos vasos units per la base). Aquesta goma va adquirint energia potencial elàstica. En deixar el rodet al terra, la goma inicia un descargolament. Pel fet que la canyeta exerceix una força sobre el terral, l’energia de la goma es transforma en energia cinètica sobre el rodet, adquirint velocitat. A mesura que la goma es descargola, la seva energia potencial elàstica va disminuint, i conseqüentment l’energia cinètica del rodet va augmentant, i així la seva velocitat.
Bona part de l’energia potencial de la goma es transforma en cinètica. Però una part també estransforma en calor associada al fregament amb el terra, i la calor alliberada en el recargolament de la goma. El rodet, després de recórrer una certa distància s’atura. L’energia cinètica d’aquest (provinent de l’energia elàstica de la goma) es transforma íntegrament en calor degut al fregament amb el terra.
La física és mésque construir ginys i fer experiments. La física cerca resposta a preguntes, sovint relacionant variables. En aquest cas, ens podem preguntar com varia la distància que recorre el nostre rodet en funció del nombre de voltes que donem a la canyeta.
Jordi Mazón
Experimenta
El rodet elàstic (transformacions d'energia)
En aquestexperiment es pretén demostrar la transferència de l’energia mecànica tot construint un senzill rodet elàstic.
0 Comentaris