No només va fundar el centre de recerca de Karisoke dins el Parc Natural dels Volcans amb l’objectiu d’estudiar aquests primats, sinó que va lluitar per evitar la seva extinció fins que va ser assassinada a la seva pròpia cabana (el 26 de desembre de 1985). Més de 45 anys després el seu llegat continua i esdevé cada vegada més significatiu. L’any 1977 quedaven menys de 250 goril·les de muntanya a les Virunga, i avui dia n’hi ha més del doble, 480 al darrer cens del 2010.
Dian Fossey, un any abans de la seva mort (Wikipedia).
Avui dia aquest centre de recerca, ja ubicat des dels anys 90 a la ciutat de Musanze, té més de 160 treballadors… la majoria rastrejadors i tècnics de camp que es dediquen a la protecció i al seguiment dels nombrosos grups de goril·les. D’entre tots aquests treballadors i goril·les, encara n’hi ha alguns que van conviure amb la pròpia Dian!
La vida de la Dian Fossey va passar a la història ja fa més de 25 anys gràcies a la pel•lícula “Goril·les en la boira”, protagonitzada per Sigourney Weaver, basada en el seu llibre homònim. Va ser un èxit mundial i va conscienciar a la gent de la greu situació d’aquesta espècie i les seves amenaces, encara vigents avui dia.
Portada de “Goril·les en la Boira”, protagonitzada per Sigourney Weaver (Wikipedia).
Actualment es pot visitar la tomba de la Dian Fossey, que va ser enterrada al costat del cementiri de goril·les que ella mateixa havia creat uns anys abans. Pel que fa a l’antic centre de recerca, només queda l’estructura d’una de les cabanes dels rastrejadors. La resta del complex ha estat destruït pel pas del temps.
Tomba de Dian Fossey, al costat mateix del cementiri de goril·les.
Cementiri de goril·les creat per la mateixa Dian Fossey, dins el Parc Nacional dels Volcans, freqüentment visitat per turistes.
Jordi Galbany
Per què vas triar Dian Fossey, i no un altre centre? I per què des d’un principi et vas començar a interessar pels goril·les?
Hola Mar,
En realitat jo no estic vinculat a la Fundació Dian Fossey, sinó a la George Washington University, als Estats Units d’Amèrica, on hi tinc un contracte de recerca temporal… tot i que col·laborem amb la Fundació molt estretament. Has de pensar que centres com aquests on poder estudiar primats no n’hi ha gaires. De fet, aquest centre és únic al món, per la seva bona situació, proper a la població d’estudi, i les seves comoditats (està en una ciutat). A part dels goril·les m’interessen molts altres primats, però poder estudiar aquesta espècie és el somni de molts primatòlegs!
jordi