Diari de recerca

9: Esbrina quanta aigua potable necessites cada dia

11 març 2014 | Diari de recerca

A Catalunya cada persona gasta més de 100 litres d’aigua cada dia. És molt o és poc?

 
Sembla molt, oi? De fet sembla moltíssim… Però potser no és tant com sembla. A les comarques de Girona la mitjana de consum d’aigua domèstica es troba al voltant de  120 litres d’aigua per persona i dia. Però fa uns anys era superior i s’enfilava fins als 150 litres de mitjana per habitant i dia.  Aquesta reducció es deu sobretot a que les fortes sequeres d’alguns anys han motivat la gent a prendre mesures per estalviar aigua.
Segons la Diputació, els consums actuals d’aigua es troben entorn als 100 – 120 litres d’aigua/persona/dia als municipis més estalviadors de les comarques de Barcelona. I a la capital se situen al voltant de 108 litres (vegeu  l’article Indicadors 21).
A l’altre costat de la balança, en urbanitzacions on hi ha cases amb grans jardins que cal regar, la despesa pot enfilar-se per sobre dels 300 litres diaris per càpita. De fet,  la ciutat compacte tradicional és més estalviadora en aigua, i més sostenible en general pel que fa a consums energètics i d’altres variables. En canvi el model d’urbanització dispersa amb cases dotades de jardins de gespa surt molt car en termes energètics, consumeix una gran quantitat de territori i fa pujar molt la despesa en aigua.
Quanta aigua et cal cada dia?
Abans de mirar de respondre aquesta pregunta, et recomanem que consultis aquesta taula de consums de la companyia Aigües de Barcelona. Veuràs quines activitats comporten un gran consum d’aigua, i quines no. Netejar la vaixella a ma amb l’aixeta oberta, per exemple, implica vessar 100 litres d’aigua. En canvi, rentar els plats amb la pica tancada ens fa baixar el consum fins a 20 litres.  Mitja descàrrega de la cisterna del wàter implica vessar 6 litres d’aigua, mentre que rentar el cotxe amb mànega n’implica 500.  Val la pena, doncs, veure on gastem més aigua i analitzar si podem reduir-ne el consum.
A partir d’aquí, per saber quin és el nostre consum només ens cal analitzar a fons la factura que paguem de l’aigua. Això ens permetrà contestar un grapat de preguntes: quants m3 d’aigua consumim a casa durant un període de dos mesos? I això, quants litres són?  Si sabem quants usuaris som a casa podem deduir fàcilment quants litres d’aigua consumeix de mitjana cadascun dels membres de la família.
Com puc estalviar aigua? Amb aquestes dades a la mà és hora de demanar-te si estàs per sobre o per sota del consum mitjà. I si estàs per sobre ¿què pots fer per reduir el consum d’aigua? Et recomanem que consultis la magnífica Guia per a l’estalvi d’aigua domèstica – Guia de l’usuari, editada per la Diputació de Barcelona. Hi trobaràs un recull exhaustiu de tot allò que pots fer, i quin estalvi pots obtenir actuant sobre aixetes, dutxes, electrodomèstics…  Hi ha mesures molt simples, com reduir la pressió de l’aigua. D’altres són més sofisticades però tenen resultats sorprenents. Per exemple, l’estalvi que s’obté amb la instal·lació dels sistemes de reutilització d’aigües grises pot arribar fins al 45% del consum domèstic habitual.
 
Desigualtats mundials
L’ús del sanitari en una llar de les nostres ciutats pot consumir fins a 50 litres d’aigua diaris. I al mateix temps,  1 de cada 6 persones a tot el món (més de 1.000 milions de persones) no tenen accés als mínims diaris d’aigua recomanats per l’ONU, i que es troben entre 20 i 50 litres per a beure, cuinar i netejar. Les desigualtats són evidents. Pots consultar els consums d’aigua de la població mundial a la pàgina de l’OMS, que indica el mínim per garantir unes bones condicions de vida.
En el proper missatge viatjarem fins a Thailandia per conèixer com la UPC ha desenvolupat un projecte a l’illa de Kho Lao Nok amb l’objectiu d’ajudar a resoldre els problemes d’abastament d’aigua d’una petita comunitat local.
 

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *