
Fotos al microscopi òptic d’una cadena de dues cèl·lules de a) Gymnodinium litoralis i b) Gymnodinium impudicum. Morfològicament tot fa pensar que es tracta de la mateixa espècie (barra = 10 µm).
Per fer-ho, primer obtenim el material genètic dels “sospitosos”, o sigui, l’ADN, i seqüenciem els fragments que ens interessen. Un cop tenim la seqüència d’ADN del “sospitós”, la comparem amb les que hi ha a diverses bases de dades (Genbank, EMBL,…). Si la nostra espècie ja havia estat seqüenciada amb anterioritat, o sigui, si ja està “fitxada” a la base de dades, veurem que les dues seqüències són idèntiques i per tant, ja podrem dir amb seguretat quina és la nostra espècie “sospitosa”.

Arbre filogenètic resultant de l’anàlisis de les seqüències de DNA obtingudes de les espècies Gymnodinium litoralis i G. impudicum i comparant-les amb d’altres existents al Genbank. Es pot observar clarament que malgrat ser molt semblants morfològicament, es tracta de dues espècies diferents.
Però a vegades la nostra seqüència no coincideix amb cap altra de la base de dades. Això pot ser degut a que la nostra espècie no s’havia seqüenciat mai abans i no està fitxada a la base de dades. O qui sap, potser no s’havia trobat mai abans i hem descobert una nova espècie!
Albert Reñé


0 Comentaris