El test consisteix, en resum, en un jutge situat en una habitació, i una màquina i una altra persona en altres habitacions. L’objectiu del jutge és determinar quin és la persona i quin és la màquina. Per fer-ho, pot fer preguntes i rebre respostes a través d’un terminal. En teoria si ambdós jugadors (persona i màquina) són suficientment hàbils, el jutge no podrà distingir quin és la persona i quina és la màquina. Fins avui cap ordinador ha superat un Test de Turing aplicat de forma rigorosa, tot i que hi ha màquines que s’hi apropen molt.
Creieu que vosaltres sou capaços de discernir si una màquina o un programa d’ordinador són intel·ligents? Anem a jugar al Test de Turing tot provant algun dels següents chat bots. És fàcil demostrar que són màquines? Són intel·ligents? Podrien arribar a enganyar una persona?
Clever Bot: http://www.cleverbot.com/ (anglès)
ALICE: http://alice.pandorabots.com/ (anglès)
IRENE: http://consulta.renfe.com/base/main (espanyol)
Tot i que fins l’actualitat cap ordinador ha superat el Test de Turing aplicat de forma rigorosa, hi ha programes que han aconseguit enganyar a experts en la matèria: el juny de 2014, un suposat nen de 13 anys anomenat Eugene Goostman va superar el test de Turing… però en realitat es tractava d’un programa informàtic. Eugene Gosstman no existeix, és el nom que li han donat a aquest programa els programadors Vladimir Vesolov, Sergey Ulasen i Eugene Demchenko, els que, 60 anys després de la mort de Turing, han estat capaços per primera vegada de fer que una màquina superi el seu test.
Després de provar-los potser us pregunteu com funcionen aquests programes de conversa. Doncs els més complicats utilitzen sofisticats mètodes de reconeixement del llenguatge natural, però els més senzills simplement busquen paraules clau dins de la frase que escrivim i després fan una cerca en una base de dades, amb l’objectiu de trobar la frase més semblant a la que hem escrit, i que per defecte ja tindrà alguna resposta associada.
0 Comentaris