Diari de recerca

17: Mortalitat infantil

24 octubre 2014 | Diari de recerca

Les goril·les tenen poques cries al llarg de la seva vida. Com la resta de primats presenten l’estratègia adaptativa de tenir pocs fills i cuidar-los molt bé i durant molt temps, per assegurar-se la seva supervivència. Tot i així la mortalitat infantil, d’aquells goril·les menors de tres anys i mig, és d’un 30%.

 
Hi ha nombrosos factors que afecten a la mortalitat infantil. Pot succeir que hi hagi una interacció amb un mascle extern al grup, i que aquest ataqui als membres del grup. És habitual que en aquests casos el mascle ataqui les cries, tot malferint o matant algun infant. De vegades també hi ha casos de malalties respiratòries infecciones, que fàcilment acaba amb la vida dels més petits. Fins i tot pot succeir que les cries no es desenvolupin com correspon perquè presenten una mala nutrició, i acabin morint. En moltes ocasions, però, no se’n coneixen les causes.
infant 10 dies
Infant de 10 dies d’edat.
Des que vaig començar el treball de camp, aviat farà un any, han nascut set cries en el conjunt de grups de goril·les que monitoritzem diàriament, però malauradament se n’han mort vuit! Només queda un infant viu dels darrers nascuts, del 18 de setembre al grup de Musilikale.
infant 3 mesos i mig
Infant de 3 mesos i mig.
La majoria de cries van morir amb només pocs mesos de vida. Fins i tot hi ha el cas d’una cria trobada morta el mateix dia del seu naixement, la majoria per causes desconegudes. També hi ha hagut un cas d’infanticidi, i una mort per malaltia infecciosa. No es pot dir, doncs, que la població de goril·les estiguin passant una bona temporada pel que fa al seu creixement… tot i que hi ha moltes altres cries de més de dos anys que se n’estan sortint amb èxit i cada vegada es mostren més independents.
infant 8 mesos
Infant de 8 mesos.
Les causes de mortalitat de les cries no sempre es poden esbrinar, en ocasions perquè no es pot recuperar el cadàver. Hi ha vegades en que la mare transporta el cos de l’infant durant un temps, fins i tot diversos dies, i finalment l’abandona sense possibilitat que sigui trobat pels rastrejadors.
infant poc mes un any
Infant de poc més d’un any.
Sigui com sigui, a la població hi ha un bon nombre de femelles en edat fèrtil i que avui dia no tenen cap infant, i per tant són mares potencials. De ben segur que tard o d’hora tindran cries, però no podem saber quan! De fet, i a diferència del que passa en les dones de la nostra espècie, a simple vista no es pot saber si una femella goril·la està embarassada! Això és degut a la gran panxa que tenen els goril·les adults, tant mascles com femelles, que fa que l’embaràs no sigui evident… i fa que sigui molt intrigant saber qui serà la propera femella a donar a llum. Qualsevol matí quan arribem a un grup ens podem trobar una agradable sorpresa!
 
Jordi Galbany

26 Comentaris

  1. nil lozano

    El teu treball es molt interesan, pero podries provar de cambiar les condicions per fer un experiment: cambia les condicions per veure com reaccionen les mares, els fills,etc.
    Esta currat el treball.
    Fundacio llor.

    Respon
  2. nil lozano

    Quan sigui mes gran avisa si fas aquets treballs perque son molt interesants i voldria probar.

    Respon
    • Jordi Galbany

      Hola Nil,
      Bé, nosaltres no fem experiments ni intervenim en la vida dels goril·les. Senzillament els seguim, els protegim i els estudiem, per aprendre’n coses… Això és tot.
      Si t’interessa la primatologia, tens moltes opcions per formar-te a casa nostra! Avui mateix ha començat el màster de primatologia de la Universitat de Girona, per exemple (http://primatologia.wordpress.com/).
      I hi ha moltes entitats que et poden apropar a aquest Món. Per exemple, la Fundació MONA (http://www.fundacionmona.org/es/), SOS Primates (http://sosprimates.org/) o la “Asociación Primatológica Española” (http://www.apespain.org/), on hi ha una bona representació de primatòlegs catalans.
      jordi

  3. Xus Abós

    Ens ha agradat molt l’entrada d’avui i els meus alumnes volen preguntar-te : les femelles embarassades es poden identificar amb el seu comportament diari o activitats diferents?

    Respon
    • Jordi Galbany

      Hola Xus,
      Gràcies. Realment no hi ha forma de saber si una femella està embarassada o no, almenys a simple vista… ni tampoc per la seva conducta, que segueix essent la mateixa. Hi ha molts rastrejadors que fan suposicions sobre quina serà la següent femella a tenir una cria… però mai no l’encerten, tot i conèixer molt bé els goril·les!
      jordi

  4. Pol Espinal

    M’agradaria saber si has vist un goril·la infant mort per caiguda o accident d’un arbre.

    Respon
    • Jordi Galbany

      Hola Pol,
      No, jo no he vist mai com un goril·la mor per caiguda d’un arbre, tot i que els goril·les de vegades cauen dels arbres i es poden fer mal. No estic segur si hi ha cap registre històric al respecte d’aquest tipus d’accident… però si que et puc dir que no hi ha dades publicades al respecte sobre la mortalitat en goril·les per caiguda d’arbres… En ximpanzés és del 4% dels mascles de la població.
      D’altra banda, pensa que els goril·les de muntanya pugen molt pocs als arbres… al voltant d’un 2-3% del temps.
      jordi

  5. Pablo fernández

    el teu treball es molt interesant i una ariscat per ya tens alguna idea per la cual el goril·les moren tant els adults com les cries?

    Respon
    • Jordi Galbany

      Hola Pablo,
      Be, el meu treball no se centra en la mortalitat de les cries…
      Les causes de mortalitat principals són els traumatismes (sobretot deguts a baralles) o les malalties respiratòries, sovint causade per virus que portem els humans… En aquesta entrada hi ha informació relacionada… https://www.recercaenaccio.cat/basic/12-gorilla-doctors/
      jordi

  6. Pol Satoca

    El teu treball es molt interesant, m’agradat molt espero que segueixis explicant més coses dels goriles.
    Es posible que més de tres goriles sobrevisquin més de tres anys?

    Respon
    • Jordi Galbany

      Hola Pol,
      Si, és clar. La majoria de goril·les sobreviuen més de tres anys… i la natalitat és elevada que la mortalitat, i això fa que la població estigui en creixement. En aquesta entrada hi ha més informació: https://www.recercaenaccio.cat/basic/12-gorilla-doctors/
      jordi

  7. Beth Viladot

    Quan dius “conjunt de grups de goril·les que monitoritzem diàriament” et refereixes a que els goril·les que estudieu sempre són els mateixos?

    Respon
    • Jordi Galbany

      Hola Beth,
      Si, sempre estudiem els mateixos grups de goril·les, uns 9 o 10, on hi ha uns 125 individus. I el Rwanda Development Board envia turistes a altres grups de goril·les, uns 7… De fet, no podem seguir altres grups de goril·les, perquè aquí a Rwanda no n’hi ha gaires més!
      jordi

  8. Romulo

    Pel que fa al comentari sobre la mortalitat infantil del goril·les de Ruanda, m’agradaria saber si acostuma a haver-hi abandonament per part de les mares envers els nadons.
    Moltes gràcies.

    Respon
    • Jordi Galbany

      Hola Romulo,
      No, mai no hi ha abandonaments. Fins i tot les mares primerenques poden arribar a ser molt bones mares!
      jordi

    • Jordi Galbany

      Hola de nou Romulo,
      Bé, he de matisar la meva resposta perquè de fet si que hi ha abandonaments, però no de nadons petits. De vegades, quan els infants ja són poc dependents, les femelles poden marxar del grup tot abandonant-les… però això succeeix amb infants que poden tenir 3 anys… i que ja se’n poden sortir sols…
      jordi

  9. Daniel Fernandez

    Per que els goriles mascles externs del grup, ataquen a les cries d’altra grup?

    Respon
    • Jordi Galbany

      Hola Daniel,
      Bé, aquest fet succeeix en moltes espècies on els grups estan formats per un mascle dominant i diverses femelles. Tot i que els goril·les de muntanya formen grups amb diversos mascles, només un és el dominant, i el que es reprodueix. És per això que quan hi ha un nou mascle que arriba al grup, i s’imposa com a nou dominant, poc matar als infants més petits per tal que les femelles es puguin reproduir de nou, però aquest cop amb aquest nou mascle…
      jordi

  10. Oscar Alguacil Serrano.Institut Barcelona Congrès

    Quan fa que heu envestigat aquest cas dels goril·les?

    Respon
    • Jordi Galbany

      Hola Oscar,
      Si et refereixes a aquesta població de goril·les de muntanya, és dels grups de primats que millor es coneixen al món. Els va començar a investigar la Dian Fossey fa més de 45 anys! Tens més informació a l’entrada 2 del blog.
      jordi

  11. Salma Boudount - INS Barcelona Congres

    Hola Jordi,
    M’ha semblat molt interesant aquesta publicació, però tinc una pregunta. Aquesta es la qüestió, ha passat alguna vegada de que una femella s’ha quedat embarassada de bessons, pero cada besson d’un mascle diferent, es a dir, germans de mateixa mare però de diferent pare??
    Salma

    Respon
    • Jordi Galbany

      Hola Salma,
      Aquesta seria una situació molt estranya, però no impossible perquè les femelles es poden aparellar amb més d’un mascle en períodes curts. Però bé, que jo conegui no s’ha donat mai. De fet, el sol fet que hi hagi bessons en goril·les és molt poc habitual. Ara mateix, en tota la població de goril·les que viu a Rwanda i que se segueix per part de la Fundació Dian Fossey o el govern Rwandès (uns 200 individus), només hi ha dues parelles de bessons… en principi cada parella del mateix pare.
      jordi

    • Salma Boudount - INS Barcelona Congres

      Hola Jordi,
      Moltíssimes gràcies per el teu temps en respondre la meva resposta, he de dir que m’ha fet molta il·lusió, perquè ha sigut veure que has respós a la meva pregunta i m’han entrat ganes de saltar no se perquè, torno al tema, et dono les gràcies per respondre.
      Salutacions des de Barcelona!!
      Salma

  12. Paula Vicente institut Barcelona Congrés

    Hola Jordi.
    Tinc una pregunta que s’he m’ha acudit quan estava llegint aquesta publicació, la qual m’ha semblat molt interessant.
    Ha passat alguna vegada que una femella i un mascle estiguessin cuidant d’un nadó que no era fill seu?
    O que el mascle no fos el pare autèntic?

    Respon
    • Jordi Galbany

      Hola Paula,
      Pel que fa al “pare autèntic”, en realitat el mascle dominant del grup acaba essent el pare del 80% de les cries, però no pas de totes. La resta són cries d’altres mascles del grup, sobretot en grups grans on hi ha diversos mascles. Ara bé, la mare sempre es la mare de la cria… Es podria donar el cas d’algun abandonament o mort de la mare, i que alguna cria orfe fos adoptada. Aquest fet es dóna en molts primats, però desconec que ha succeït aquí en els goril·les de muntanya.
      jordi

    • Paula Vicente institut Barcelona Congrés

      Hola jordi!
      Moltes gràcies per contestar la pregunta, se que estàs molt ocupat i que és una gran esforç per tu contestar les preguntes, i és tot un honor que hagis contestat la meva.

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *