Durant els primers dies de novembre es pot veure ja en gran abundància la cotxa fumada (Phoenicurus ochruros), un ocell d’un color que pot anar del marronós-gris fins al negre compacte, segons si és femella o mascle i també segons l’edat, però en tots aquests plomatges mostra una cua de color vermellós (més o menys intens segons sexe i edat) que crida l’atenció quan l’ocell vola.
Ara bé, hi ha una cosa que si que fan totes les cotxes fumades independentment del seu sexe i edat: fan vibrar la cua d’una forma característica, com un tremolor sobtat. Això permet identificar-la de ben lluny encara que no se li vegin bé els colors.
És un ocell molt fàcil de veure en zones obertes: parcs, jardins, conreus, fruiterars, marges de bosc, zones pedregoses, prats i, cada vegada més, en ambients molt humanitzats de ciutats i pobles. La població hivernant a Catalunya és enorme.
Busqueu la cotxa fumada, per exemple, a Rocacorba, Manlleu, Castell – Platja d’Aro, La Torre d’en Dolça, Vila-seca i Salou i a la majoria de comarques litorals, com el Maresme, Baix Llobregat, Garraf i Alt Empordà on pot ser abundantíssima localment.
També arriba l’ànec morell caproig
Aquesta època, a principis – mitjans de novembre, també és bona per observar l’ànec cabussador més comú de Catalunya, el morell caproig (Aythia ferina). Els ànecs capbussadors s’alimenten submergint-se i nedant per sota l’aigua a la recerca del seu aliment tant si és d’origen vegetal com animal, a diferència dels ànecs de superfície -com l’abundant ànec collverd-, que s’alimenten enfonsant el cap però mantenint la part posterior del cos a la superfície. Amb el cul enlaire, vaja. El mascle és molt fàcil d’identificar amb el seu cap marró lleugerament vermellós -molt menys del què el seu nom indica-, cos gris, pit negre i bec gris amb la punta negra. La femella segueix la mateixa pauta de plomatge però més discreta i poc contrastada.
El morell caproig és un nidificant poc abundant a Catalunya però que, en canvi, és abundant com a hivernant quan arriben els individus migradors europeus que fugen del fred del nord. Llavors es distribueix per la majoria de zones humides del país, sempre que les aigües tinguin una certa profunditat on pugui submergir-se a plaer.
Aneu a buscar aquest ànec en aquestes zones humides i segur que el trobareu. Podeu provar aquestes: Observatori de Cal Tet, Delta del Llobregat, Mirador dels Desmais, Banyoles i Pantà Gran (Alcarràs)
Informació a partir dels usuaris d’Ornitho.cat de l’Institut Català d’Ornitologia.
Les localitats esmentades es poden trobar a Ornitho.cat amb el mateix nom especificat aquí. Necessiteu crear-vos un compte d’usuari d’Ornitho per fer aquesta consulta (és gratuït, molt fàcil i ràpid).
Imatge superior: fotografia d’un mascle de cotxa fumada.
0 Comentaris