El mètode científic té tres grans principis , dels quals en surten tres tipus de goig intel•lectual. Si volem afavorir l’ interès dels alumnes per la ciència, es tracta de trobar estratègies per a promoure activament aquests goigs intel•lectuals, que sorgeixen de la paradoxa, de la conversa i de la comprensió.
Aquesta és la tesi central de la xerrada que us presentem ara en vídeo i que el físic Jorge Wagensberg va pronunciar el 3 d’octubre de 2013 a la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) davant d’un auditori compost bàsicament per professors de ciències d’ESO. La xerrada s’inscriu en el programa Ciència i Aula, que desenvolupa l’FCRi.
En la seva xerrada, Wagensberg fa diverses propostes, entre elles utilitzar les paradoxes per tal d’impactar en els alumnes i captar el seu interès. Però segons Wagensberg “a les escoles i als museus normalment les contradiccions s’amaguen i l’error esta descartat d’entrada. Això es un gran problema (…) El millor estímul perquè una ment vulgui aprendre és enfrontar-la a una contradicció.”
El valor de la conversa o la importància de transmetre no només els resultats de la recerca sinó també els mètodes que s’han fet servir centren altres reflexions que Jorge Wagensberg detalla de forma lúcida en aquesta xerrada.
Jorge Wagensberg Lubinski (Barcelona, 1948) és professor de Teoria dels Processos Irreversibles a la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona. Ha estat, fins fa poc, el director científic de la Fundació ‘la Caixa’, i va crear i dirigeix la sèrie “Metatemas” de l’editorial Tusquets.
basic | Notícies
Vídeo de la xerrada de Jorge Wagensberg sobre escola i ciència
“Els estímuls en l’educació” és el títol de la xerrada que el físic Jorge Wagensberg va pronunciar en el marc del programa Ciència i Aula, i que ara us oferim en vídeo. Es tracta d’una reflexió sobre les diverses maneres d’estimular els alumnes a aprendre ciència durant l’etapa escolar.